Реклама

У Мінагрополітики роз'яснили нюанси щодо верифікації суб’єктів АПК через ДАР

16 листопада 2023 304 0
У Мінагрополітики роз'яснили нюанси щодо верифікації суб’єктів АПК через ДАР
Kurkul.com

В Державному аграрному реєстрі з 13 листопада розпочався прийом заявок від підприємців на включення в списки верифікованих експортерів агропродукції за новими розширеними критеріями.

Тож, фахівці Мінагрополітики дали відповіді на найпоширеніші запитання експортерів:

  • 1. Наша компанія є в наказі Мінагрополітики на включення до переліку верифікованих суб’єктів АПК, але заявка досі у статусі «Очікує». Що це означає?

Якщо ваша заявка знаходиться на другому етапі «Моніторинг відповідності» у статусі «Очікує», це означає, що вона пройшла первинну перевірку і включена до Наказу Мінагрополітики. Накази публікуються на сайті Міністерства. Відтоді заявка щодня проходить перевірку на відповідність критеріям Порядку, затвердженого Постановою КМУ №1132 від 31.10.2023 (зі змінами від 10.11.2023, Постанова КМУ №1174), після чого оновлений верифікований список надсилається Державній митній службі. Відтак статус «Очікує» на стадії «Моніторинг відповідності» є нормальним станом заявки.

  • 2. Я випадково подав заявку не на ту програму. Що робити?

Наразі у ДАР діє дві програми верифікації експортерів.

  • Перша «Подання заявки на включення до Переліку верифікованих суб'єктів АПК» - для заявників, які відповідають критеріям 1-4 Порядку, затвердженого Постановою КМУ №1132 від 31.10.2023 (зі змінами від 10.11.2023, Постанова КМУ №1174)
  • Друга «Заявка на включення до Переліку верифікованих суб'єктів АПК: Платник ПДВ після 23.02.2022; понад 40 млн грн валютної виручки» — для заявників, які відповідають критеріям 2,3,5,6 Порядку.

Подати заявку можна лише на одну з цих двох програм. Якщо ви випадково подали заявку не на ту програму, Мінагрополітики поверне вам цю заявку і вона набуде статусу «Очікує підписання заявника».

У цьому випадку, ви можете видалити помилково подану заявку самостійно. Для цього достатньо заповнити анкету і при формуванні pdf форми заявки у вікні натиснути червону кнопку «Відмінити заявку». Детальна інструкція за посиланням. Після видалення помилково поданої заявки, ви зможете переподати заявку на потрібну програму.

  • 3. Що робити, якщо компанія була включена до Переліку верифікованих суб’єктів АПК, але потім прийшло повідомлення про її відхилення зі списку?

Ознайомтесь уважно із повідомленням. У ньому буде вказана причина відхилення — невідповідність одному з критеріїв Порядку, затвердженого Постановою КМУ №1132 від 31.10.2023 (зі змінами від 10.11.2023, Постанова КМУ №1174).

Після усунення невідповідності, суб’єкт АПК може повторно подати заявку на включення до Переліку. І вона повторно буде розглянута Мінагрополітики у встановленому Порядку.

  • 4. Що робити, якщо мою заявку повернули з повідомленням, що на адресу Мінагрополітики не надійшов лист від Банку, хоча Банк запевняє, що лист відправляв?

У такому разі Банку потрібно звернутись до Канцелярії Мінагрополітики за телефоном: 044 363 08 35. Усі отримані листи реєструються Мінагрополітики у встановленому законодавством Порядку.

До слова, з текстами наказів і списком верифікованих підприємців можна ознайомитися на сайті Міністерства.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України затвердив експериментальний проєкт, який передбачає формування переліку верифікованих суб’єктів агропромислового комплексу. Відповідна постанова №1132 від 31 жовтня 2023 року «Про реалізацію експериментального проєкту з верифікації суб’єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану» була оприлюднена на Урядовому порталі.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама