Реклама

На Херсонщині працює лише третина фермерів — Гордієнко

20 листопада 2023 118 0
На Херсонщині працює лише третина фермерів — Гордієнко
Kurkul.com

На Херсонщині на сьогодні працюють лише 30% фермерів. Про це розповів керівник Асоціації фермерів та приватних землевласників Херсонщини Олександр Гордієнко. Повідомляє Kurkul.com з посиланням на radiosvoboda.

«Я мешкаю у Бериславі, це пряма лінія з правим берегом, де все обстрілюється. Далі все заміновано. Всі, хто пробував сам зайти в поле, у всіх летальні випадки, люди підриваються на техніці та прямо з технікою і гинуть. Сьогодні ситуація така — лівобережна Херсонщина працює максимум на 25%. Допомога потрібна фермерам. Всі наші підприємства розбомблені. У кого не розбомблені, у тих розграбовані», — пояснив Олександр Гордієнко.

Окрім обстрілів великою проблемою для фермерів Херсонщини залишається зрошення.

Відновити сільське господарство без нової системи зрошення можна лише на 20-25 тисячах гектарів. На решті території це зробити неможливо.

«Якщо говорити про основний масив, а це близько 540 тис. га, його відновити ми не зможемо. Тому перша й основна задача, яка повинна бути – це відновлення Каховської ГЕС. Без її відновлення нічого не можливо», — стверджує голова фермерського господарства «Аделаїда», депутат Херсонської обласної ради Сергій Рибалко.

Це підтверджує і Олександр Гордієнко. Він запевняє, що деякі культури на Херсонщині вирощувати без зрошення взагалі неможливо. 

Зокрема овочі, сою, кукурудзу на Херсонщині неможливо вирощувати без зрошення, через малу кількість опадів в регіоні.

«Коли на зрошений врожай озимої пшениці було 7 і до 10 тонн з гектара, то на богарі це 3-4 тонни в кращому випадку. Так що тут великим математиком не треба бути, можна порахувати, що, як мінімум, врожайність і дохідність у фермерських господарств знизилася у два рази. Витрати на пальне, хімію виросли у два рази, а ціна на зерно у два рази зменшилася», — зауважив фермер.

Він також додав, що вода зі свердловин не розв'яже проблему зрошення.

Читайте також: Ноу-хау для Житомирщини: фермер почав вирощувати картоплю на зрошенні

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама