Реклама

Виробники ріпаку наростили внутрішню переробку — Укроліяпром

19 грудня 2023 268 0
Виробники ріпаку наростили внутрішню переробку — Укроліяпром
Kurkul.com

У сезоні 2023/24 прогнозується зростання виробництва олійних культур на 3,5 млн т. Про це повідомила пресслужба «Укроліяпром»

Зокрема насіння соняшнику — на 1,4 млн т, соєвих бобів — на 1,4 млн т, насіння ріпаку — на 0,8 млн т.

«Однією з особливостей поточного маркетингового року є значне нарощування внутрішньої переробки ріпаку та відповідно зростання виробництва та експорту ріпакової олії та шроту», — зазначили в асоціації.

Згідно з даними, внутрішня переробка ріпаку може досягти рекордної позначки — 1 млн т. У липні-листопаді поточного маркетингового року перероблено понад 0,8 млн т. Виробництво олії ріпакової очікується на рівні 0,42 млн т, експорт — 0,40 млн т.

Також поточного маркетингового року прогнозується нарощування переробки насіння соняшнику до 13,5 млн т та зростання виробництва соняшникової олії до 6 млн т, що перевищить на понад 3% довоєнний 2020/21 МР.

Виробництва соняшникової олії у 2023 році зросте до 5,8 млн т, що перевищить її виробництво у довоєнному 2021 році на 11,5%, зростання експорту — до 5,5-5,6 млн т або на 10%.

«Ці прогнози є реалістичними, але тільки за умови максимальної переробки насіння олійних культур, зокрема насіння соняшнику, на вітчизняних потужностях, а також недопущення будь-яких обмежень експорту продукції з високою доданою вартістю, а саме олій рослинних та шротів. Найбільше це стосується олії соняшникової та шроту», — підсумовується у повідомленні.

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама