Реклама

Площі вирощування фундука на Львівщині збільшилися у 6 разів

31 грудня 2023 115 0
Площі вирощування фундука на Львівщині збільшилися у 6 разів
Департамент агропромислового розвитку Львівської ОДА

У 2023 р. на Львівщині фундук став однією з найпопулярніших культур для вирощування. Площі його посадок збільшили в 6 разів порівняно з 2022 р. Це найбільший показник розширення площ у розрізі останніх 5 років. Про це повідомляє Департамент агропромислового розвитку Львівської ОДА.

За інформацією департаменту, основною причиною стало зростання попиту на фундук на внутрішньому та зовнішньому ринках. Фундук є цінним продуктом харчування, який використовується у кондитерській промисловості, кулінарії та косметології.

«Додатковим фактором, який сприяв збільшенню площ фундука, стала державна підтримка садівництва. У 2022 р. в Україні запрацювала державна програма грантової підтримки садівництва «Свій Сад». Завдяки цій програмі садівники можуть отримати гранти на закладання нових садів і ягідників», — прокоментувала директор департаменту Тетяна Гетьман.

У 2023 р. грантову підтримку на закладання нових насаджень горіхоплідних культур на Львівщині отримали 5 суб'єктів підприємництва. Фінансування від держави склало 19,7 млн грн. На ці кошти горіхоплідні культури висадили на площі близько 79 га. Усього на Львівщині зараз вирощують фундук на площі 1340 га.

Як зазначають в інфомації департаменту, від початку дії програми впродовж 2022-2023 р. грантову підтримку на закладання нових площ садів і ягідників в сумі 71,8 млн грн. погоджено 15 суб’єктам підприємництва області.

Промисловим вирощуванням горіхів усіх видів в області займаються 25 суб’єктів господарювання, у яких площі насаджень становлять близько 350 га (26% від загальної площі горіхоплідних по області). У структурі горіхоплідних комерційного сектору 65 % площ займає волоський горіх та 35 % — фундук.

Читайте також: Від початку року 133 господарства отримали гранти на сади та теплиці

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2023 р.

 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама