Реклама

Єврокомісія відмовила Польщі у запровадженні квот на українські агротовари

17 січня 2024 63 0
Єврокомісія відмовила Польщі у запровадженні квот на українські агротовари
Kurkul.com

Єврокомісія відмовила Польщі запровадити тарифні квоти «на найчутливішу сільськогосподарську продукцію». Про це повідомив міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкєрський.

Так, Єврокомісія готує проєкт постанови, який продовжить безмитну торгівлю з Україною до червня 2025 року. 

«Проблема негативних наслідків імпорту з України стає дедалі помітнішою в країнах Західної Європи й стосується дедалі ширшого спектра товарів, а не лише зерна. Франція, Австрія і Німеччина кажуть про загрозу ринкам зерна, птахівництва, фруктів і цукру. Ці країни кажуть, з-поміж іншого, про необхідність відновлення тарифних квот, дія яких зараз призупинена за правилами ЄС. Польща підтримує ці вимоги, ми звернулись до Європейської комісії з проханням відновити тарифні квоти на деякі чутливі товари, але це було відхилено Єврокомісією», — заявив міністр.

За його словами, він збирається найближчим часом зустрітися з єврокомісаром торгівлі Валдісом Домбровскісом.

Міністерство пропонуватиме додати в постанову Єврокомісії новий захисний механізм, який передбачатиме застосування регіональних обмежень, «якщо ринкова проблема зачіпатиме не весь Євросоюз, а одну країну чи регіон».

Він додав, що Польща також розглядає запропонований Україною механізм ліцензування експорту сільгосппродукції. Таке рішення за умови підтримки з боку Єврокомісії, могло б бути прийнятним для Польщі, сказав міністр.

За словами Сєкєрського, у Польщі існує політична воля розвивати транзитну інфраструктуру для експорту української продукції.

Нагадаємо, Асоціація підприємців та роботодавців Польщі (ZPP) та Федерація роботодавців України зробили спільну заяву щодо досягнення угоди між Міністерством інфраструктури Польщі та представниками організацій, які блокують пропускні пункти на кордоні з Україною. 

Згідно з угодою, протестувальники на польсько-українському кордоні погодилися призупинити блокаду на 1 місяць, з метою надання можливості Уряду Польщі спільно з українською стороною виробити ефективну систему регулювання доступу до ринків обох країн.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама