Реклама

Україна нарощує обсяги експорту цибулі

5 лютого 2024 211 0
Україна нарощує обсяги експорту цибулі
Depositphotos

Україна продовжує нарощувати обсяги експорту цибулі, переважно до Румунії. Про це повідомили аналітики EastFruit.

Однак, при цьому гуртові ціни всередині країни залишаються стабільними на рівні 13 грн/кг. Таким чином ціни на цибулю в Україні станом на початок лютого 2024 року у 2,5 раза нижчі, ніж в той самий час 2023 року, але вони близькі до середніх багаторічних.

За оцінками міжнародного експерта з торгівлі плодоовочевою продукцією Федора Рибалка, щодня українські трейдери вивозять до 300 тонн цибулі, переважно до Румунії. Він також повідомляє про те, що останнім часом відновився експорт української цибулі на ринок Молдови, де ціни динамічно зростають уже другий тиждень.

Як зазначили аналітики, гуртовики та фермери з України, які мають цибулю високої якості у сховищах, поки що не поспішають її продавати. Переважно намагаються збувати лише ту продукцію, якість якої починає погіршуватися.

«Якщо врахувати, що внутрішній попит на цибулю зараз доволі високий, і експорт зростає, а ціни не змінюються, то можна зробити висновок про те, що запаси продукції наразі доволі високі. З іншого боку, в країнах Євросоюзу відчувається чимраз більший дефіцит цибулі, і є серйозні проблеми як з якістю продукції, так і з калібром», — додали аналітики.

Водночас аналітики EastFruit розповіли, що в Україні багато виробників цибулі зберігають її вперше. Також багато хто вперше вирощував цибулю минулого року, що також може негативно позначитися на її придатності до зберігання.

«Тому не варто виключати цінових перепадів на ринку цибулі найближчими місяцями. Причому можливі не лише періоди зростання цін, а й падіння, в разі якщо якість продукції при зростанні середньодобових температур повітря почне швидко погіршуватися», — підсумували аналітики.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама
Матеріали за темою