Реклама

Посівна не стане причиною подорожчання пального — Куюн

8 лютого 2024 236 0
Посівна не стане причиною подорожчання пального — Куюн
Depositphotos

Аграрії починають контрактувати пальне до посівної вже в лютому. Це посилить конкуренцію на гуртовому ринку дизельного пального та стимулюватиме трейдерів нарощувати обсяги поставок. Про це пише Kurkul.com з посиланням на Delo.ua

Минулого року попри очікування сезонного зростання цін у посівну, пальне навпаки дешевшало через профіцит ресурсу на ринку та низькі ціни на нафту. Наразі експерти оцінюють ринок як стабільний та профіцитним та вважають що всередині країни нема передумов до кардинальної зміни цих трендів.

Також експерти та учасники ринку пального сумніваються, що посівна здатна стати причиною здорожчання пального. Через диверсифікацію поставок та високу конкурентність ринку ціна залежатиме більше від котирувань нафтопродуктів в ЄС, а також курсу національної валюти.

«Сезонний фактор посівної в останні роки не працює. Фантомні болі від посівної у нас на ринку пов’язані з ситуацією яка склалася ще в 90-х роках, коли на ринку були лише вітчизняні нафтопереробні заводи, котрі не могли забезпечити внутрішній ринок у повному обсязі. Тоді дійсно були дефіцити та зростання цін на пальне. А коли ринок відкрили для імпорту, то ця проблема зникла», — зазначив Сергій Куюн, директор консалтингової групи «А-95».

На думку директора з маркетингу мережі АЗС «БРСМ-Нафта» Олександра Мельничука, єдиний фактор який може вплинути на постачання пального — це блокування польського кордону.

«Тому, що тоді в нас залишаються тільки південні порти та південні кордони, а західні кордони будуть заблоковані. Це дещо погіршить ситуацію, але не критично», — зазначив він.

Нагадаємо, польські фермери оголосили загальнонаціональний страйк із блокадою доріг та прикордонних пунктів пропуску. Він розпочнеться 9 лютого і триватиме до 10 березня.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама