Реклама

Україна нарощує експорт гібридного насіння

13 лютого 2024 55 0
Україна нарощує експорт гібридного насіння

2023 рік став знаменним для українського насіннєвого сектору, адже експорт гібридного насіння зернових та олійних культур національної та іноземної селекції зріс у 1,5 раза порівняно з 2022 р., сягнувши $119,5 млн. Про це повідомляє ННЦ «Інститут аграрної економіки».  

Кукурудза, як і раніше, домінує у структурі експорту, займаючи 97,4%. Завдяки сприятливим умовам та налагодженій роботі вітчизняних селекціонерів, обсяги експорту насіння кукурудзи у 2023 р. значно перевищили імпорт — 42,5 тис. т проти 5,9 тис. т. Це найвищий результат за всю історію незалежності України.

Зменшення імпорту насіння іноземної селекції пов'язане з кількома факторами:

  • Можливість виробляти кондиційне гібридне насіння іноземної селекції в Україні;
  • Зменшення споживання насіння через скорочення площ посівів внаслідок воєнних дій;
  • Імпорт лише батьківських та материнських ліній гібридів з подальшим розмноженням на насіннєвих полях в Україні.

Основним імпортером української кукурудзи стала Франція (11 тис. т на суму $32 млн). Значні обсяги також експортувалися до Угорщини, Австрії, Румунії та Молдови.

Постачання насіння кукурудзи до ЄС зросли більш ніж у 30 разів порівняно з 2021 р., що свідчить про високу якість української продукції та зростання попиту на європейському ринку. Окрім кукурудзи, Україна експортувала насіння проса, жита, соняшнику та сої, що загалом принесло державі $3,1 млн.

Читайте також: Ціна кукурудзи на українському ринку знижується

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus

Реклама