Реклама

Ситуація не в зерні: Зеленський прокоментував блокаду польського кордону

20 лютого 2024 195 0
Ситуація не в зерні: Зеленський прокоментував блокаду польського кордону
Kurkul.com

Президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні прокоментував ситуацію на польсько-українському кордоні. Він зазначив, що ця блокада демонструє ерозію солідарності.

«Те, що відбувається на нашому західному кордоні — кордоні з Польщею, — не можна сприймати як щось нормальне чи буденне. Потрібна проста й зрозуміла справедливість. Через польський кордон проходить лише 5% нашого агроекспорту. Тож насправді ситуація не в зерні, а, найімовірніше, в політиці», — зазначив Володимир Зеленський.

Він додав, що новини з кордону з Польщею мають просто знущальний вигляд — порівнюючи з ситуацією під Куп'янськом, де не стихає ворожа артилерія.

«Потрібні спільні рішення, раціональні рішення, щоб вийти з цієї ситуації. Рішення наші з поляками передусім та всіх у Європі, кого турбує доля Європи», — розповів президент.

Тим часом міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков розповів, що експорт агропродукції з України у січні 2024 року відбувався переважно завдяки морським перевезенням і склав 6,7 млн т. Натомість транзитом через Польщу пройшло 0,37 млн т (близько 5% від загального обсягу), хоча 2022 року агроекспорт до цієї країни сягав 1 млн т на місяць.

Він зауважив, що це свідчить про те, що заяви польських аграрних асоціацій щодо перенасичення їхнього ринку несправедливі.

Водночас сьогодні, 20 лютого, у Польщі очікується нова хвиля масових протесті фермерів, блокади доріг відбуватимуться у приблизно ста місцях по всій Польщі.

Крім доріг, протестувальники й надалі блокуватимуть шість пунктів пропуску на польсько-українському кордоні, а також порти і перевантажувальні станції. 

Також сьогодні по обіді, 20 лютого, і українські перевізники розпочнуть мирну акцію протесту на трьох пунктах пропуску із Польщею — «Рава-Руська», «Краківець», «Шегині».

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама