Реклама

Окупанти знищили у фермера з Херсонщини с/г техніку на 900 тисяч доларів

21 лютого 2024 1410 0
Окупанти знищили у фермера з Херсонщини с/г техніку на 900 тисяч доларів

Під час окупації фермерське господарство Володимира Теника у Солдатському на правобережній Херсонщині пограбували та знищили російські військові. Відновлювати роботу почали після звільнення села — посіяли озиму пшеницю і почали розміновувати поля під інші культури. Про це пише Суспільне.

Як зазначається, фермерське господарство під обстрілами армії рф було неодноразово. Перші влучання російських снарядів були влітку 2022. Частину техніки російські військові знищили, частину — вкрали.

«Збитки за згорілу техніку, зокрема, сівалки, три ковші, два Jonn Deer та поливні установки сягають приблизно 900 тисяч доларів. На полях лишилося близько шести тисяч тонн хліба — 700 гектарів поки не зібрані, 300 га гороху зимуючого, багато полів було підготовлено під посадку кукурудзу. Ми вирощували на крапельному зрошуванню, тепер багато поливних машин побиті», — розповів Володимир Теник.

Після звільнення села усі поля господарства були заміновані. Нині майже 75% земель розмінували.

Взимку 2023 року засіяли майже півтори тисячі гектарів озимої пшениці. Якщо з технікою та посівним матеріалом допомогли друзі та фонди, то з грошима є проблеми.

«Ми багато позасівали. Потрібні добрива, але купити їх коштів немає. Банківські установи подають у суди, адже не має ніякої процедури спрощення на кредити, бо ми перебуваємо у зоні бойових дій», — пояснив фермер.

Ще одна проблема, яка може вплинути на кількість врожаю — відсутність води в каналі. Російські військові зруйнували Інгулецьку зрошувальну систему.

Попри все, фермер на новий сезон налаштований оптимістично.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама