Румунія та Туреччина заробляють на переробці української агропродукції — експерт аграрних ринків

11 березня 2024 111 0
Румунія та Туреччина заробляють на переробці української агропродукції — експерт аграрних ринків
Depositphotos

Завдяки сировині з України Румунія виходить на провідні місця за продажем олії в Європі, а Туреччина нарощує виробництво борошна з української пшениці. Про це розповів експерт аграрних ринків Іван Стефанишин, передає Еспресо.Захід.

«Блокада кордону з Польщею, звичайно, завдає нам значних збитків. Однак якщо говорити про  експорт зернових та  олійних, то він зараз досить успішно йде через Чорноморський коридор. Багато йде також через Румунію і в Румунію. Румунія — дуже добрий приклад. Вони плідно працюють, імпортуючи соняшник з України, і навіть просять ще. Румунія запустила усі свої підприємства з переробки соняшника і виходить на провідні ролі у Європі за реалізацією олії», — зазначив аграрний експерт.

За його словами, з підсумками 2023 року Румунія вперше стала основним покупцем олійних культур з України. На неї припало 17,7% експорту. На другому місці Туреччина, на яку припало приблизно 15%. На третьому місці Китай з 11,1%.

Польща, яка у 2022 році очолила список країн, у які експортували найбільше український олійних, скотилась на четверте місце.

«Якби польська влада керувалась виключно економічними розрахунками, вони б могли заробити на українській сільгосппродукції, так, як заробляє Румунія і Туреччина. Туреччина, до речі, завдяки українському зерну тепер грає провідну роль з виробництва борошна», — додав Іван Стефанишин. 

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus