14 березня 2024, 11:30, Україна

Малі фермерські господарства в сучасних умовах можуть бути прибутковішими, ніж агрохолдинги

Модель малого фермерського господарства в сучасних умовах України може бути значно прибутковішою, ніж агрохолдинг.

Про це розповів співвласник ГК «Докучаєвські чорноземи» Михайло Кобченко під час конференції Re:farm 2024. Детальніше читайте у спецпроєкті «Заробити мільйон на 1 га в умовах війни — поради Михайла Кобченка» на Kurkul.com.

Так, за словами аграрія, щоб однозначно отримувати прибуток кожен клаптик господарства має бути залучений.

Михайло Кобченко вважає, що першою складовою збільшення прибутковості господарства є використання пермакультури. Пермакультура — це система проєктування та управління сільським господарством, яка прагне до максимально ефективного використання вільної площі, забезпечуючи гармонійну взаємодію з природою та мінімізуючи затрати людських ресурсів.

«Головне завдання — це отримати максимум прибутку з малої кількості ресурсів. Якщо у вас є рослинництво, тваринництво, чи переробка, то вони повинні бути взаємозв'язані», — зазначив фермер.  

Михайло Кобченко разом з колегою Віталієм Шуберанським заснував проєкт «М'ясне козівництво». Воно побудоване на непопулярній технології вільного утримання кіз без годівлі. Фермери дослідили, що на заліснених полях Рівненської обл. на 1 га можна утримувати до 150 голів МРХ цілорічно. 

«У тварин цілий рік є кормова база, включаючи випас, сінокоси та горизонтальну площу. Щодо останнього, то кози й вівці  мають здатність пастися в висоту. Кози можуть зʼїдати до 2 м озеленення на кущах та деревах, а нижчий ярус випасають вівці. Таке ярусне випасання дає можливість харчуватись тварині цілий рік», — розповів Михайло Кобченко. 

За його підрахунками, таке харчування при екологічному утриманні м'ясних порід кіз африканської породи може принести до 600 тис. грн чистого прибутку на рік. 

«Культура споживання козиного мʼяса в Україні відсутня, але є шалений попит на експорт», — додав Михайло Кобченко. 

Читайте також актуальні матеріали на Kurkul.com:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.