Реклама

Мрію про обмін досвідом з американськими фермерами — історія харківського аграрія

17 березня 2024 169 0
фото ілюстративне
Kurkul.comфото ілюстративне

Роман Соболенко із Харківщини займається сільським господарством з 2001 року. Наразі він обробляє 120 га своєї та орендованої землі, вирощує зернові та олійні культур: пшеницю, ячмінь (в основному озимий), соняшник та кукурудзу. Про це повідомила пресслужба USAID АГРО.

Господарство фермера стало одним з понад 7 тис. агровиробників у 23 областях України, які отримали добрива (карбамід) для проведення весняної посівної. 

«Зараз дуже високі ціни на добрива, неможливо себе забезпечити повністю. Завдяки Програмі USAID АГРО та СОК «Зерновий», який займався їхньою роздачею, я отримав цього року добрива. Ми підживили озимий ячмінь. Якби не ці добрива, то ми б нічого не вносили, оскільки не було коштів. Про програму підтримки почув від знайомих, зареєструвався через Державний Аграрний Реєстр (ДАР). Під час отримання добрива все було чудово, швидка подача документів та видача на складі. Дуже вдячний за таку допомогу, яка дійсно необхідна у такий складний час», — розповів Роман Соболенко.

Він також додав, що війна дуже негативно вплинула на його господарство.

«Дуже важко працювати в таких умовах: низькі ціни на зерно, війна... Я на початку минулої посівної пішов у ЗСУ, син обробляв землю. Прослужив рік та місяць і зараз повернувся, щоб працювати. Також хочеться вчитись чогось нового, обмінятись досвідом з американськими фермерами. Щоб і вони приїхали до нас і ми до них, я б усе показав та цікаво побачити нові технології та техніку. Це моя мрія — побачити вживу, як вони працюють», — поділився фермер.

Попри все, господарство має свої склади для зберігання зерна, тому сподіваються на прискорення експорту, щоб продати зерно за вигіднішою ціною та інвестувати кошти в роботу підприємства.

Читати за темою: USAID надасть співфінансування на будівництво зерносховищ в Україні

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама