Невідомі ведуть сільгоспроботи поблизу Десни і труять воду

6 квітня 2016 55 0
Під час сільгоспробіт труять воду
naierintl.comПід час сільгоспробіт труять воду

Поблизу Десни, у 10 кілометрах вище Деснянського водозабору (Київська область), невідомі розорали 500 га заплавних луків. У деяких місцях сільгоспроботи ведуться на відстані 15 м від берега річки, про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook написав заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

За його словами, поблизу розореної заплави просто неба розміщено 60 т азотних добрив, які незабаром вноситимуться у ґрунт. Позаяк розорена ділянка знаходиться у заплаві, яка регулярно обводнюється у період водопілля, існує ризик потрапляння хімічних сполук (добрив та гербіцидів, що використовуються у сільгоспвиробництві) у воду Десни, що призведе до критичного погіршення стану питної води, якою користуються мешканці Києва.

«Представники Київводоканалу спільно з селищним головою Новосілок безпосередньо на місці повідомили у правоохоронні органи про можливу загрозу потрапляння добрив у Десну. За зверненням підприємства складена відповідна заява, котра дає підстави для встановлення власника угідь та повідомлення йому про неможливість внесення добрив у зоні санітарної охорони річки. Проте попри все це, сьогодні, 6 квітня, власники розораної ділянки, у супроводі охорони з кількох джипів розпочали внесення аміачних добрив у розорані заливні луки», — заявив він.

Також додав, що об'єктивно, всім киянам, що споживають питну воду з Деснянського водозабору, надалі немає жодної гарантії безпечності води у водогоні.

Виконано за допомогою Disqus