Франція приєдналася до вимог Польщі посилити обмеження на український агроімпорт до ЄС

20 березня 2024 26 0
Франція приєдналася до вимог Польщі посилити обмеження на український агроімпорт до ЄС

Франція приєдналася до вимог Польщі посилити обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції до ЄС, погрожуючи зірвати переговори про продовження торговельних пільг для України ще на рік. Про це пише Politico із посиланням на трьох європейських дипломатів.

За оцінками Єврокомісії, запропоновані Польщею та Францією зміни до угоди позбавлять Україну 1,2 млрд євро доходів від торгівлі з ЄС, стверджують двоє співрозмовників видання.

«Це величезне зменшення для країни, яка потребує всієї можливої допомоги», — сказав один із дипломатів.

Він зауважив, що таким чином країни ЄС, які «найбільше демонструють свою підтримку Україні, також завдають країні найбільшої шкоди».

«Ми працюємо з Польщею, щоб знайти рішення, яке дозволить нам продовжити тимчасові заходи, враховуючи їхню стурбованість», — підтвердив речник Постійного представництва Франції при ЄС.

Попри це Європарламент та Європейська рада попередньо погодили продовження до червня 2025 року ввезення українських товарів без мит і квот

«Цей «економічний безвіз» дозволить нам зберегти динаміку нашого експорту, підтримати українських виробників, зміцнити фундамент для подальшої інтеграції до Єдиного ринку ЄС», — зазначив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

За його словами, очікується, що вже у квітні Європарламент схвалить погоджені домовленості.

Виконано за допомогою Disqus