Фермер назвав один із найдорожчих овочів, який приносить мільйонні прибутки

26 березня 2024 37592 0
Фермер назвав один із найдорожчих овочів, який приносить мільйонні прибутки
Depositphotos

Першими в Україні у 2013 році комерційне вирощування спаржі розпочав фермер з Черкас Юрій Марчук. Навесні аграрій планує розширити площі до 30 га. 

Про це йдеться в матеріалі «Юрій Марчук: Я б легко продав навіть в 10 раз більше спаржі» на Kurkul.com.

«Спаржа на той момент була абсолютно новою культурою для України. Але оскільки я за кордоном прожив досить довго, то я вирішив: якщо в усьому світі спаржу люблять, то чому її не любитимуть в Україні? Це було у 2013 році. Тоді в Україні садити спаржу взагалі не можна було. Вона була відсутня у Реєстрі рослин, дозволених до вирощування в Україні. Коли я почав її вирощувати, мав чимало критики зі сторони — майже ніхто не вірив в успішність цієї справи. Але я сам був впевнений в тому, що попит буде. І мовчки робив свою справу», — розповів фермер.

За його словами, витрати на га спаржі залежать від багатьох моментів. Проте прибутковість вирощування спаржі їх виправдовує, бо сьогодні це майже найдорожчий овоч в Україні.

«Дорожча лише капуста кале (також відома під назвами кейл або грюнколь — прим. ред.), яку ми теж у себе вирощуємо. Можу сказати одне — рентабельність спаржі навіть порівнювати не можна, наприклад, з помідорами, огірками, тим більше із зерновими. Та навіть із суницею!», — зазначив Юрій Марчук.

Він додав, що спаржа може приносити мільйонні прибутки за правильного підходу до вирощування. Також він додав, що попит на спаржу випереджає потужності вирощування в Україні.

«Наразі ми не можемо задовольнити потреби клієнтів в Україні. Попит зараз набагато перевищує наші спроможності, саме тому розширюємо площі. Якби в мене було спаржі у 10 разів більше, я б і її легко продав. Але чотири роки до цього ми нічого не підсаджували і не планували розширення площ, тому що у нас зараз пішов спад виробництва. А вже минулого року ми додали 4 га, цього року плануємо ще 10, аби надолужити те, що ми втратили у період пандемії та на початку війни», — підсумував Юрій Марчук.

Читайте також: Заробити мільйон на 1 га в умовах війни — поради Михайла Кобченка

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus