Через спалах АЧС на Кропивниччині умертвили понад 400 свиней

27 березня 2024 67 0
Через спалах АЧС на Кропивниччині умертвили понад 400 свиней
Depositphotos

На Кропивниччині в агрофермі «Світанок» в селі Тишківка підтвердили випадки африканської чуми свиней. Чотири тварини загинули, ще 416 — умертвлять та спалять. Про це повідомила пресслужба Держпродспоживслужби.

Як зазначили у відомстві, територію агрофірми оголосили епізоотичним вогнищем африканської чуми свиней (АЧС). У чотирьох тварин лабораторно підтвердили діагноз, вони загинули. Ще 416 голів, яких утримували на підприємстві, умертвлять безкровним методом, після чого спалять.

«У свиней пропав апетит і активність. Вчора, коли вже був масовий падіж, 8 голів, приїхали і зробили повторну експертизу, яка підтвердила африканську чуму свиней», — розповів директор господарства Богдан Столяренко.

Повідомлення про погіршення стану здоров’я 30 свиней надійшло до Новоукраїнської районної державної лікарні ветеринарної медицини 25 березня. Як з’ясувалося, тварини почали хворіти з 22 березня, проявлялися такі клінічні ознаки як загальне пригнічення, відмова від корму, синюшність вух, шиї, підгрудка, температура тіла 39,5-39,9°C. За лікувальною допомогою до державних установ ветеринарної медицини підприємство не зверталося.

Спеціалісти на місці загибелі тварин  провели епізоотичне розслідування та відібрали проби. При їх дослідженні встановили діагноз африканська чума свиней.

В епізоотичному вогнищі проводяться заходи, щодо локалізації та недопущення поширення інфекції. На в’їзді до агрофірми облаштували дезбар’єр та забезпечили чергування.

Зону захисту встановили радіусом 3 кілометри — територія села Тишківка. Також встановили зону спостереження (нагляду) радіусом 7 кілометрів, до якої ввійшли села: Володимирівка, Липняжка, Водяне, Богданівка, Новомихайлівка, Мартинівка, Новотишківка, Андріївка, Вірне, Гаївка, Ганнівка, Анатолівка, Марʼянівка, Червінка Тишківської сільської ради Новоукраїнського району.

Наразі фахівці уточнюють скільки свиней є у зонах захисту та спостереження. 

Читайте також: Виробник племінних свиней з Київщини планує розширити бізнес

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus