Єврокомісар розповів, скільки зерна країни ЄС імпортують з росії

28 березня 2024 68 0
Єврокомісар розповів, скільки зерна країни ЄС імпортують з росії
Kurkul.com

Європейський Союз вживає подальші кроки для обмеження імпорту російського зерна. У 2022 р. обсяги закупівель становили 2,5 млн т, майже стільки було завезено і у 2023 р.

Про це розповів єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський, пише Укрінформ.

«Щодо торгівлі з росією, то останнім часом ЄС встановлює певні бар’єри для неї та запроваджує тарифи, що скорочують імпорт (зерна) з росії. Загальний обсяг такого імпорту по усьому Європейському Союзу становив близько 2,5 млн т у 2022 році — 1 мільйон тонн зерна та 1,5 мільйона тонн соняшника. У 2023 році цей обсяг залишився майже незмінним», — зазначив політик.

За його словами, найбільшим імпортером російського зерна була Італія — 478 тисяч тонн, на другому місці Латвія — 360 тисяч тонн, також певну кількість закупила Естонія та Литва, проте остання наразі вона відмовляється продовжувати такий імпорт.

Читати за темою: Литва посилено контролюватиме імпортоване з росії збіжжя

Для Польщі обсяг такого імпорту становив 3,5 тис. тонн зерна і 4 тис. тонн соняшника, що в цілому є «дуже невеликим» обсягом аграрного імпорту. Сільськогосподарський імпорт з росії до таких країн як Угорщина та Словаччина, за словами єврокомісара, також залишався на низькому рівні.

Войцеховський нагадав, що торгівля продуктами харчування з росією залишається для ЄС чутливим питанням.

У червні 2022 року Європейська рада ухвалила політичне рішення виключити продовольство та сільськогосподарські товари з переліку продукції, яка може бути суб’єктом для запровадження секторальних санкцій, щоб уникнути звинувачень на адресу ЄС в провокуванні нестачі продовольства та голоду у світі та не давати приводів для спекуляцій російської пропаганди.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus