Реклама

На Одещині вирощуватимуть бавовник

3 квітня 2024 75 0
На Одещині вирощуватимуть бавовник
Depositphotos

В Бесарабії наразі складаються ідеальні природно-кліматичні умови для вирощування бавовнику. Про це повідомили в департаменті АПК Одеської ОДА.

Як зазначається, зважаючи на те, що бавовняна целюлоза використовується для виробництва пороху, її вирощування на полях Одещини, не лише матиме економічний ефект, але й допоможе оборонному сектору, який потребує 10 тисяч тонн бавовняної целюлози.

«Щоб отримати цей обсяг сировини, необхідно мати площу посівів близько 30 тисяч гектарів. Причому цікаво: площа посівів може зменшитися вдвічі, якщо бавовну висадити на зрошуваних землях. Хоча цю сільськогосподарську культуру можна вирощувати на землях без поливу», — пояснили в департаменті.

До слова, Верховна Рада під час засідання 20 березня ухвалила за основу проєкт закону №10427-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику».

Прийняття законопроєкту дозволить зареєструвати права на сорти бавовнику, в тому числі генетично модифіковані, протягом місяця після підписання закону. При тому, що зараз реєстрація не генетично модифікованого бавовнику займає 2-3 роки, а реєстрація ГМО бавовнику взагалі заборонена. Також зміни в законодавстві дадуть можливість захистити інтелектуальні права власників насіння і здійснювати контроль за сортами.

У Департаменті АПК Одеської ОДА додали, що якщо вдасться оперативно внести зміни у законодавство, то посівна кампанія бавовнику розпочнеться в кінці квітня — на початку травня, і вже цього року Україна одержить перший врожай бавовни.

«Крім того, прийняття законопроєктів дозволить залучити інвестиції у завод із виробництва сирцю, розміром у 30-50 млн доларів. Початкова потужність заводу становитиме 1 500 тонн сирцю на рік із поступовим нарощуванням до 6 000 тонн», — підсумували у відомстві.

Читайте також: Площі під амарантом цього сезону зростуть до 10 тисяч гектарів

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама