У регіонах на ріпаку почав масово з'являтись ріпаковий квіткоїд

11 квітня 2024 125 0
Ріпаковий квіткоїд
LNZ GroupРіпаковий квіткоїд

Зі стрімким, нетиповим потеплінням на посівах озимого ріпаку, який переходить у фазу бутонізації-формування стручків, масово почав з’являтись ріпаковий квіткоїд.

Про це Kurkul.com розповів Олександр Хмелюк, керівник агродепартаменту LNZ Group.

За даними фахівців Держпродспоживслужби шкідника виявлено у Волинській, Вінницькій, Закарпатській, Кіровоградській, Черкаській, Рівненській та Львівській областях. Зокрема, ріпаковий квіткоїд вже пошкодив у регіонах 1-6% рослин.

«При перетині ЕПШ (4-5 екз./на рослину) є небезпека втратити до 70% врожаю! Шкідник об’їдає бутони ще до того, як вони розкриються. Як наслідок — пошкоджені органи засихають і опадають. Ріпаковий квіткоїд знищує маленькі бутони повністю, а у великих вигризає тичинки і маточку, залишаючи у них відкриті отвори. Також самка відкладає в середину бутонів по 1-8 яєць, з яких через 4-10 днів відроджуються личинки, які живляться пилком», — пояснив Олександр Хмелюк.

Проти ріпакового квіткоїда на даній фазі розвитку ріпаку фахівець рекомендує використовувати інсектициди Атік (ацетаміприд, 200 г/кг) 0,1-0,12 кг/га та Синерид (тіаклоприд, 240 г/л) 0,3-0,4 л/га.

Препарати можна придбати на LNZ web.

За словами Олександра Хмелюка, ці інсектициди є безпечними для бджіл, які почали літ.

Читайте також: На посівах озимої пшениці розпочався літ злакових мух — поради щодо захисту від фахівця

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus