Українські виробники добрив втрачають вітчизняний ринок карбаміду — OSTCHEM

24 квітня 2024 2444 0
Українські виробники добрив втрачають вітчизняний ринок карбаміду — OSTCHEM
Kurkul.com

Українські виробники добрив продовжують втрачати позиції на українському ринку у більшості сегментів добрив, окрім КАС. Про це повідомила пресслужба азотного холдингу OSTCHEM.

«Насамперед українські хімзаводи втрачають ринок карбаміду: у I кварталі Україна виробила 123,5 тис. тонн карбаміду, а імпорт — становив 181 тис. тонн. 88% всього імпортного карбаміду було завезено з Азербайджану та Туркменістану. Свої позиції, як найсильнішого імпортера добрив в Україну, сьогодні також нарощує Польща. Польща сьогодні завалена дешевими російськими та білоруськими добривами, вони не потрапили під санкції ЄС. Весь надлишок добрив із польського ринку вони перенаправляють в Україну», — пояснив керівник департаменту корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов.

У 2023 році Польща імпортувала на свою територію 1,016 млн тонн карбаміду, з яких карбамід з росії склав 34% (345 тис. т). Водночас на українському ринку Польща в I кварталі 2024 року вже стала безумовним лідером серед імпортерів за такими видами добрив, як аміачна селітра, нітрат сульфату амонію, КАС, NPK.

Читати за темою: На Рівнеазоті модернізують цехи з виготовлення аміаку та аміачної селітри

Також у пресслужбі холдингу додали, що заводи OSTCHEM в I кварталі 2024 року виготовили 520,6 тис. т мінеральних добрив. 

Структура виробництва залишається досить стабільною: незмінним лідером залишається аміачна селітра (виготовлено 246 тис. тонн), друге місце — КАС (123,8 тис. т), на третьому — карбамід (123,5 тис. т). Обсяг виробництва ІАС трохи зріс, порівняно з минулим роком, склавши 15,8 тис. т, аміак — 9,08 тис. т.

«OSTCHEM котрий рік поспіль забезпечує стовідсоткове виконання зобов'язань у період весняної посівної, проте у 2024 році посилився негативний галузевий тренд: імпорт добрив значно перевищив вітчизняне виробництво», — підсумували в пресслужбі.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus