Фахівець розповів про ризики сівби пізніх культур у нестиглий ґрунт

25 квітня 2024 3046 0
Фахівець розповів про ризики сівби пізніх культур у нестиглий ґрунт
Kurkul.com

Щоб спіймати вологу, аграрії південно-східних регіонів ризикнули посіяти соняшник та кукурудзу у нестиглий ґрунт. Зважитись на такий крок їх спонукали суховії та відсутність опадів, що спостерігалися протягом місяця до сівби. 

Про це розповів Сергій Корнюшенко, менеджер із розвитку агротехнологій південно-східного регіону LNZ Group, пише SuperAgronom.com.

Зі слів фахівця, соняшник та кукурудзу на Донеччині, Запоріжжі та Дніпровщині почали сіяти на початку квітня. Водночас сівба у незрілий ґрунт призвела до отримання нерівномірних сходів.

«Друге — це те, що багато аграріїв відмовилися від ґрунтових гербіцидів у зв'язку з відсутністю вологи у верхніх шарах ґрунту. Це призведе до підвищення забур’яненості. На хімічних гібридах це не так страшно, адже в нас є засоби захисту. А ось на класичних схемах це складніше, оскільки портфоліо більшості компаній не мають засобів захисту від бур’янів, які з’являються у пізні фази розвитку. Плюс, нещодавнє похолодання стало стресом для рослин», — пояснив Сергій Корнюшенко.

З його слів, пізні ярі культури потребуватимуть внесення амінокислот і проведення додаткових підживлень.

«До прикладу, за таких умов кукурудза не забирає з ґрунту фосфор, тому доведеться давати підживлення по листу мікродобривами, щоб хоча б частково компенсувати нестачу елемента», — пояснив фахівець. 

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus