Реклама

В Україні спостерігається сплеск чисельності хрущів: як боротися зі шкідником

13 травня 2024 2101 0
В Україні спостерігається сплеск чисельності хрущів: як боротися зі шкідником
Pixabey

Цього сезону в Україні спостерігається сплеск чисельності хрущів. Вони завдають суттєвої шкоди насадженням овочевих, ягідних та садових культур, а також посівам цукрового буряку, картоплі та деяких інших польових культур.

Про це йдеться у спецпроєкті «Травневий хрущ: як побороти весняного шкідника» на Kurkul.com.

В агродепартаменті компанії LNZ Group розповіли, що захист від травневих хрущів починається з профілактичних заходів, серед яких, наприклад висівання сидератів. Серед ефективних методів є мульчування ґрунту, яке заважає шкідникам відкладати яйця. Також сюди відноситься дотримання сівозміни, боротьба з бур’янами, фітомеліорація та обробіток ґрунту на глибину 20-27 см, що значною мірою може зменшити популяцію хруща, проте для повного розуміння ситуації бажано постійно проводити польовий контроль за чисельністю шкідника.

«Перш за все, для профілактики навколо ягідних та плодових ділянок від хрущів ми радимо сіяти сидерати, що активно збагачують ґрунт азотом. Це не лише відлякує шкідника, але і робить ґрунт непридатним для проживання личинок. Для боротьби з хрущем ефективні контактно-кишкові та системні інсектициди. Ми проводимо інсектицидну обробку при досягненні економічного порогу шкодочинності шкідником. Для цього варто постійно слідкувати за станом садів чи плодових насаджень», — наголосили в агродепартаменті компанії.

Контроль шкідника проводиться шляхом ґрунтових розкопок у першій половині літа та у серпні, проводячи в середньому 20 проб/га площею 50х50 см на глибину орного шару або 30 см. Порогом шкодочинності хрущів є одна виявлена личинка на 0,5-1 м. 

З препаратів для боротьби з хрущами в LNZ рекомендують системний інсектицид Бомбардир (імідаклоприд 700 г/кг), що застосовується для боротьби з травневим хрущем та іншими шкідниками на всіх стадіях розвитку. Підходить для обробки озимої пшениці, соняшнику, картоплі, томатів, баклажанів, яблунь, груш. Препарат захищає молоді пагони та листя, які відростають уже після обробки.

Читайте також: Раннім сходам соняшника почали шкодити піщаний мідляк та личинки ковалика

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама