Реклама

Середня ціна гектара землі в Польщі від €10 тисяч

18 травня 2024 168 0
Середня ціна гектара землі в Польщі від €10 тисяч
Kurkul.com

У Польщі вартість землі коливається від €2,5 тис. до €50 тис. за гектар. Середня ціна гектара приблизно €10-20 тис. 

Про це розповів ягідник Олег Науменко, співзасновник СВК «Ягідки», який за 5 місяців побудував у Польщі ферму на гідропонному зрошенні, в інтерв'ю «В Польщі модель сільського господарства крихка і слабка» на Kurkul.com.

«Однак слід зауважити, що польське законодавство забороняє нерезидентам країни купувати землю. Не лише українцям — наприклад, німці так само не можуть купити. Взяти на довгостроковий період за вигідною ціною землю нормальної площі в нормальному місці українцю в Польщі також майже неможливо. У більшості випадків тобі відмовлять. Причина в тому, що поляки просто бояться давати свою землю в оренду іноземцям, тим паче українцям», — пояснив фермер.

Щоб відкрити господарство, довелось використовувати партнерів-поляків, які виступали гарантами.

«Вони мають генеральну оренду, а ми вже беремо в суборенду», — додав Олег Науменко. 

Щодо оренди сільськогосподарської землі, то ціни у Польщі варіюються від €600 до €1400/га на рік, залежно від розташування й інших супутніх факторів.  

До слова, станом на кінець першого кварталу 2024 р. середня ціна одного гектара землі в Україні досягла 45 тис. грн, що за теперішнім курсом приблизно €1,04 тис. А це у 10 разів нижче середньої ціни в Польщі.

Читайте також: Польські фермери розповіли про переваги та недоліки смугового обробітку

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама