Реклама

За несвоєчасного контролю хвороб недобір врожаю соняшника може сягати 40-50%, сої — до 30%

17 травня 2024 602 0
За несвоєчасного контролю хвороб недобір врожаю соняшника може сягати 40-50%, сої — до 30%
Ukravit

Первинний захист соняшника та сої — надзвичайно важливий захід у технології їх вирощування. Однак, коли закінчується дія фунгіцидного протруйника, культури потребують подальшого захисту.

Щоб його забезпечити, фахівці Ukravit рекомендують регулярно моніторити стан посівів і за потреби застосовувати відповідні препарати. 

«Профілактичні фунгіцидні обробки — дуже важлива складова вирощування соняшника та сої. Так, за недостатнього чи несвоєчасного контролю хвороб недобір врожаю соняшника може сягати 40-50%, сої — до 30%», — зазначив керівник департаменту агротехнологій компанії Олександр Мигловець.

Окрім кількісних втрат, хвороби негативно позначаються на якості майбутньої врожайності, що впливає на ціноутворення, а отже, спричиняє додаткові збитки.

«Тому у фазі трьох-чотирьох пар листків, навіть якщо візуальних симптомів хвороб немає, я рекомендую обов’язково обробити соняшник фунгіцидом. Обробка в цей період допоможе захистити від небезпечних хвороб листового апарату. Так само на випередження варто вчинити й щодо сої: адже патогени на цій культурі не лише загрожують втратою асиміляційної поверхні листового апарату, але й можуть спричиняти ураження зерна надалі», — розповів фахівець.

При обранні фунгіциду, за словами Олександра Мигловця, необхідно керуватися, по-перше, даними польового моніторингу, по-друге — брати до уваги попередників, які можуть мати спільні із культурою хвороби.

Читати за темою: У посівах зернових та соняшника масово поширюються шкідники — поради щодо захисту

Для контролю комплексу патогенів на соняшнику та сої експерт радить обрати двокомпонентний фунгіцид Захисник Екстра (тіофанат-метил, 405 г/л + флутриафол, 255 г/л). Поєднання діючих речовин в його складі забезпечує не лише надійний захист культур, а й запобігає виникненню у патогенів резистентності.

Тіофанат-метил складі блокує процес поділу клітин (мітозу) за рахунок зв’язування бета-тубуліну, в результаті чого росткова трубка припиняє свій розвиток, апресорій не формується, і ріст міцелію гриба не відбувається. А флутриафол швидко поглинається поверхнею рослин і переміщується по всій рослині акропетально, порушуючи синтез ергостерину в мембранах клітин збудників хвороб, внаслідок чого вони втрачають свої властивості, і патоген гине.

«Захисник Екстра володіє профілактичними та лікувальними властивостями. В посівах соняшника він є відмінним рішенням проти фомозу, фомопсидозу, септоріозу, альтернаріозу, склеротиніозу (стеблова та корзинкова форми), борошнистої роси та іржі, сої — антракнозу, борошнистої роси, іржі. А за рахунок системних властивостей фунгіцид надійно та тривало захищає нові прирости культурних рослин», — підсумував Олександр Мигловець. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама