Реклама

У новому сезоні ціни на ріпак перевищать €500/т — прогноз

22 травня 2024 546 0
У новому сезоні ціни на ріпак перевищать €500/т — прогноз
Kurkul.com

Український ріпак буде значно дорожчим у новому сезоні. Цьому сприятимуть локальні травневі заморозки та зростання біржових котирувань. Також посилиться конкуренція за ріпак між експортерами та переробниками. Про це розповіли аналітики кооперативу ПУСК.

Нагадаємо, за даними фахівців НААН, на Півночі, Сході та Півдні України травневі заморозки призвели до значного ураження пшениці, ячменю, ріпаку та гороху.

«Учора на біржі відбулося різке зростання цін на ріпак: з €475/т до €485/т. Якщо зростання на біржі продовжиться, то вже найближчі два тижні ціни можуть сягнути €500/т. Навіть якщо біржа до кінця тижня покаже падіння котирувань, у довгостроковій перспективі цінники на український ріпак перевищать позначку €500/т. Такому зростанню сприятимуть локальні проблеми із травневими заморозками. Наразі офіційної інформації ще нема. Проте, за словами виробників, у Дніпропетровській, Харківській, Кіровоградській областях пошкодження посівів ріпаку в окремих господарствах становить до 30-40%», — розповіли аналітики.

На їх думку, прогнозованого валового збору ріпаку на рівні 4-5 млн т в Україні не буде. Тож зменшення виробництва буде рухати ціни вгору.

Також у новому сезоні загостриться конкуренція між експортерами та переробниками.

«В Україні планується переробити близько 500-550 тис. т  ріпаку. Тому можна очікувати, що буде «боротьба» за олійну між експортерами та переробниками», — додали у ПУСК.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама