Реклама

Миколаївські аграрії експортують 70% врожаю нішевих культур

7 червня 2024 58 0
Коріандр
pixabayКоріандр

Миколаївські аграрії експортують в країни Європи та ближнього зарубіжжя 70% вирощених нішевих культур. Про це розповів керівник компанії «ПАЕК» Юрій Кормишкін, передає Укрінформ.

«Ми вирощуємо нішеві культури, такі як льон, коріандр, гірчиця, просо. Під них відведено 11% земельного банку — понад 5 тис. га. 70% вирощеного вражаю іде на експорт в Молдову, Польщу, Болгарію, Бельгію, Італію та інші країни. Плануємо розширити експорт на країни Азії», — сказав Юрій Кормишкін.

За його словами, ці культури були введені у структуру посіву, оскільки:

  • вони є гарним попередником в сівозміні, мають швидкий термін дозрівання;
  • на відміну від пшениці, яка наразі є збитковою для агровиробників Миколаївщини, нішеві культури мають вищу реалізаційну ціну;
  • через зміни клімату.

«Наприклад, коріандр витривалий до посухи і може в таких умовах дати добрий урожай. Льон — культура, яка дозріває до настання високих температурних показників і є гарним попередником соняшнику. А гірчицю рано сіють і так само рано збирають. Вона встигає за короткий проміжок часу дозріти, а після збору врожаю є час підготувати ґрунт для посіву тих же озимих культур», — пояснив аграрій.

На його думку, ринок збуту для нішевих культур на сьогодні ще не достатньо відрегульований та стабільний. Є можливість частину продукції збувати в межах України. І все ж, дві третини вирощеного урожаю доводиться експортувати.

Для цього на підприємстві торік розробили цілу систему підготовки для реалізації якісної сільгосппродукції. Зокрема, придбали обладнання для доочистки, відвели окремі склади для зберігання на елеваторах, провели сертифікацію лабораторій для проведення аналізів.

Читайте також: Попит та широкий ринок збуту спонукають аграріїв збільшувати площі під нішевими культурами

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама