Реклама

ЄС може обмежити імпорт українських яєць та цукру

20 червня 2024 35 0
ЄС може обмежити імпорт українських яєць та цукру
Kurkul.com

Єврокомісія протягом наступних тижнів може застосовувати захисні заходи проти імпорту в Європу українських яєць та цукру. Про це пише Latifundist.com з посиланням на EuroActive.

«Імпорт яєць з України досяг такого рівня, за яким Єврокомісія вже протягом наступних двох тижнів може запровадити обмеження, після того, як цей виконавчий орган запровадив обмеження на імпорт вівса з України до 5 червня 2025 року. Імпорт цукру також у центрі уваги виконавчого органу ЄС», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, цей крок Єврокомісія здійснює на запит Франції та Польщі.

Ще одним українським товаром, імпорт якого до ЄС вже досяг критичної межі, є цукор. Єврокомісія вивчає це питання, оскільки частина українського цукру, що надходить до ЄС, має статус «внутрішньої обробки», та призначена для реекспорту.

Європейська асоціація користувачів цукру у секторах продовольства й напоїв (CIUS) висловила занепокоєння можливими скороченнями імпорту цукру, який є ключовим товаром для виробництва відповідної продукції.

Нагадаємо, у травні Європейський Союз остаточно схвалив «торговельний безвіз» для України. Оновлені правила набули чинності 6 червня і діятимуть до 5 червня 2025 року.

Згідно з новими правилами Єврокомісія може швидко відреагувати та застосувати заходи, які вважає необхідними, у разі серйозних проблем на ринку ЄС чи однієї або кількох країн-членів через український аграрний імпорт.

Запобіжники передбачено для м’яса птиці, яєць, вівса, крупи, кукурудзи і меду. Якщо імпорт перевищить середні обсяги імпорту у другій половині 2021 та у 2022-2023 роках, то тарифи може бути відновлено.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама