Реклама

Українські експортери ячменю ризикують втратити премію за «китайську якість»

11 липня 2024 134 0
Українські експортери ячменю ризикують втратити премію за «китайську якість»
Kurkul.com

Українські аграрії законтрактували 120 тис. тонн ячменю на експорт до Китаю у липні. Очікується, що 30-40% всього українського експорту зернової буде спрямовано саме в цю країну. Про це розповіли аналітики сільгоспкооперативу «ПУСК».

«На світовому ринку ячменю формується попит з боку ЄС, але тут Україна стикається з сильною конкуренцією з румунським зерном. Коли на ринок виходять такі покупці, як Кіпр та Італія, то туди переважно експортується французький та румунський ячмінь. За прогнозами, цьогорічний врожай ячменю в ЄС додасть 11 млн тонн. Основні покупці ячменю на світовому ринку — Китай та Саудівська Аравія, які купують 50-60% всього обсягу», — пояснили аналітики.

Очікується, що липень буде слабким місяцем для експорту і ціни можуть не зрости, оскільки збільшиться пропозиція через посилення збиральної кампанії. Наразі зібрано лише близько 20% українського врожаю, і пропозиція буде зростати, оскільки сезон ще не розпочався на повну силу.

«Наразі умовні ціни в українських морських портах становлять $154-157/т, а «китайська якість» ячменю, тобто зерно, що сертифіковане для продажу до Китаю, оцінюється у $162 за тонну. Сезонні моделі показують тенденцію до зниження цін. Існує ризик падіння цін до $140-150 за тонну під тиском збору врожаю, але є можливість повернення восени до рівня $165 за тонну в одеських портах», — вважають аналітики.

Також, за їх словами, є ризик втрати премії за сертифікацію ячменю для торгівлі з Китаєм.

«Китайська якість» ячменю торгується з премією у $5-7/т. Вже є контракти на український ячмінь на липень-серпень, проте подальших контрактів наразі немає. Відкритим залишається питання, чи повернуться китайські покупці восени. Якщо на початку серпня Китай не вийде на ринок з попитом на ячмінь, то премія може зникнути для тих, хто сертифікував свою продукцію для китайського ринку», — пояснили в «ПУСК».

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама