В Україні хочуть легалізувати продаж землі в обхід мораторію — Івченко

13 квітня 2016 80 0
Вадим Івченко, народний депутат України
www.news-cloud.neВадим Івченко, народний депутат України

Аграрним комітетом був схвалений законопроект №2028а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового статусу земель фермерського господарства», заявив народний депутат України Вадим Івченко, пише Аgronews.

«На комітеті я виступив з різкою заявою щодо цього законопроекту, оскільки ним запроваджуються норми, проти яких сьогодні одностайно виступають аграрії, а саме — відкриття ринку землі!», — сказав він.

За його словами, ринок землі розпочнеться після того, як фізичні особи, фермери розпочнуть переоформляти права оренди або власності на землю на юридичну особу. Згідно з законом, фізична особа, яка набуває земельну ділянку у власність або оренду, повинна протягом 2 місяців створити фермерське господарство — юридичну особу (як правило ТОВ) і перереєструвати на неї земельну ділянку.

«Утворена юридична особа може приймати інших учасників і таким же чином у це товариство можу увійти ще безліч фізичних осіб, які набули право власності чи оренди на сільськогосподарську землю. Ці землі також переоформлюють на це товариство. Тобто створена компанія може володіти у статутному капіталі сотнями тисяч гектарів землі! Що ж надалі може відбуватись з цим товариством? Все що завгодно...», — переконаний він.

Посадовець додає, що товариство може бути продане будь-якому громадянину України або будь-якій іншій юридичній особі навіть з іноземним капіталом на підставі купівлі-продажу, або купівлі частки у статутному капіталі компанії. Земля може бути вилучена за борги банком, оскільки ТОВ одержує право на отримання кредиту під заставу майна. І той розпоряджатиметься землею на власний розсуд.

«Мені здається банків, які надаватимуть кредити подібним ТОВ буде багато...І ще одне: землю передають виключно через аукціони усім громадянам України, незалежно від наявності у них відповідної освіти та досвіду роботи, чим автоматично викреслюють з списку можливих власників реальних фермерів, які навіть вже працюючи у цьому регіоні навряд чи зможуть конкурувати з більш грошовитими «оппонентами». До речі, особа, яка виграла право на оренду землі тепер зможе передати її тому ж реально працюючому фермеру у субаренду за завищеними ставками, і на цьому непогано заробити, вже як посередник», — вважає він.

Також додає, що закон 2028а створює легальний спосіб продажу земель великими масивами (утворені шляхом корпоратизації фермерських господарств) в обхід мораторію та можливість не вкладаючи власний досвід та труд отримувати прибутки.

Виконано за допомогою Disqus