Реклама

На Дніпровщині виявлено осередки поширення сарани

17 липня 2024 40 0
На Дніпровщині виявлено осередки поширення сарани
Держпродспоживслужба

Наприкінці червня фахівці Держпродспоживслужби виявили на Харківщині масове розмноження та збільшення чисельності небезпечного шкідника для с/г культур — сарани. Згодом шкідника почали фіксувати в південних районах Республіки Молдова поблизу Болградського району Одеської області.

Також сарану почали помічати на Дніпровщині. Наразі ситуація не критична, але за таких умов, що складаються в регіоні, є імовірність досягнення шкідником ЕПШ.

Про це розповів Сергій Корнюшенко, менеджер із розвитку агротехнологій Південного регіону LNZ Group, пише SuperAgronom.com.

За його словами, наразі обсяги поширення сарани в осередках не перевищують 10-15% від критичної кількості.

«На моєму багаторічному досвіді я бачив ситуації, коли через міграцію сарани неможливо було проїхати автомобілем по дорозі. А 10 років тому був випадок, коли шкідник за 10 годин виїв-винищив 3 тис. га не лише культурних посівів, а й усю рослинність, яка була на тій площі. Тому поява навіть невеликих осередків цього шкідника має насторожувати», — зазначив фахівець

За його словами, у разі реального нашестя сарани врятувати могли б інсектицидні обробки, але лише авіаційним способом. Який зараз у південно-східних регіонах неможливий — через заборону. Тож в таких умовах ефективними можуть бути лише профілактичні заходи. Наприклад, такими препаратами, як Престо, Октант Турбо та Бомбардир Дуо.

«І в будь-якому разі ефективними такі обробки можуть бути, якщо самі комахи ще не досягнуть старших віків розвитку. Тобто потенційна загроза нашестя сарани в регіоні є, але поки що критичності ситуація не досягла. Потрібно просто пильнувати ситуацію», — додав фахівець.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама