Реклама

Лохина б’є цінові антирекорди

22 липня 2024 307 0
Лохина б’є цінові антирекорди
Kurkul.com

На ринку України тривала тенденція стрімкого зниження цін на лохину. Повідомили аналітики EastFruit.

Фермери вже пропонують свою ягоду за цінами від 80 грн/кг. Це абсолютний ціновий антирекорд по лохині в історії України.

Тим часом малина для свіжого ринку зараз продається гуртом не дешевше 100 грн/кг, а малина для заморозки — від 60 до 80 грн/кг.  

Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), вбачає одразу декілька чинників, що призвели до різкого обвалу вартості лохини.

«Зниження цін на лохину — це неминучий процес зростання виробництва цієї ягоди у світі. Ціни нижче 2 доларів за кг свіжої лохини вже давно є звичайним явищем для фермерів у найбільших країнах-експортерах. І це дуже важливо, як не парадоксально, саме для майбутнього цієї ягоди, бо доступна ціна на неї стимулює споживання, а також примушує виробників та інших учасників ринку шукати резерви для підвищення ефективності вирощування та маркетингу», — пояснив Андрій Ярмак.

Читати за темою: Через вимкнення електроенергії ягідники ризикують втратити врожай лохини

Він вважає, що, попри порівняно невисоку ціну, вирощування лохини в Україні може і має залишатися вигідним. Однак тим, хто не може виходити на прямий експорт, потрібно або продовжувати укрупнюватися та інвестувати в інфраструктуру, або об’єднувати зусилля з іншими фермерами. 

«Я вважаю, що цього року ми побачимо великий приріст у сегменті замороженої лохини України, попри терористичні атаки по енергетичній інфраструктурі країни. Ще 3-4 роки тому ринок замороженої лохини практично не існував, а зараз він стає дуже масовим. Попит на українську заморожену лохину є як в ЄС, так і в Азії. А це додаткова підтримка для і ринку свіжої лохини, і для її виробників», — додав Андрій Ярмак. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама