Реклама

На Одещині посіви пошкоджує соняшникова вогнівка

22 липня 2024 72 0
На Одещині посіви пошкоджує соняшникова вогнівка
Kurkul.com

У другій декаді червня продовжувала утримуватися дуже спекотна погода. На території країни локально пройшли зливові дощі, місцями з грозами, а місцями — з градом та шквалами. На деяких територіях південних, східних та північних областей опадів взагалі не спостерігалося.

Такі погодні умови сприяли розмноженню шкідників у посівах сільгоспкультур.

Зокрема, рослини соняшнику заселяють та пошкоджують геліхризова попелиця, кліщі, трипси, клопи, яких обліковують на 2-10, осередково з країв полів до 23% (Київська, Миколаївська, Сумська, Хмельницька обл.) рослин. На посівах спостерігається значна чисельність ентомофагів.

Подекуди шкодять гусениці лучного метелика, бавовникової совки, совки-гамма, саранових (пошкоджено 2-6% рослин у слабкому і середньому ступенях). В Одеській області гусеницями соняшникової вогнівки пошкоджено до 4% рослин.

Також у посівах кукурудзи і соняшника продовжується літ, яйцекладка та відродження гусениць стеблового (кукурудзяного) метелика. Водночас через високий температурний режим та низьку вологість повітря відмічається засихання відкладених яєць та загибель відроджених гусениць.

У посівах соняшника фахівці Держпродспоживслужби також виявили ураження хвробами — септоріозом, фомозом, пероноспорозом, альтернаріозом, іржею, білою гниллю, фомопсисом.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама