Реклама

Наростання температури повітря може призвести до повторної появи кліщів та трипсів — фахівець

10 липня 2024 46 0
Павутинний кліщ
ДержпродспоживслужбаПавутинний кліщ

У ФГ «Надія» вже 10 років практикують вирощування культур за технологією no-till і переконані, що цьогоріч шкідників на полях буде мінімальна кількість.

Про це розповів керівник господарства Олександр Петренко у спецпроєкті «Антикризова економія: Як боротись зі шкідниками полів у липні» на Kurkul.com.

«Я не маю в сівозміні ріпаку, а більшість шкідників переходять від нього. По-друге, у нас дуже посушливий регіон, що не сприяє їх поширенню. Звичайно, щороку зʼявляється щось нове. Тому буду моніторити», — зазначив фермер.

Водночас менеджер з розвитку агротехнологій центрально-східного регіону LNZ Group Віталій Брашован пояснив, що з року в  рік кількість шкідників змінюється. Фактор, який на це впливає — теплі зими.

«Зими без затяжних морозів сприяють тому, що популяції шкідників максимально перезимовують і дають відповідно нові покоління, які шкодять с/г культурам», — розповів фахівець.

Він додав, що цьогоріч найбільшою проблемою для фермерів є павутинний кліщ та трипси.

«За моїми спостереженнями, павутинний кліщ з'явився дуже рано, що не характерно для попередніх років, коли він з'являвся в липні-серпні. Разом з трипсами він становив проблему, але завдяки дощам та зниженню температури ситуація трохи покращилася. Однак, кліщі можуть повторно з'явитися», — зазначив Віталій Брашован.

Він зазначив, що якщо буде тривалий період без опадів, то це може сприяти наростанню температури та появі шкідників. Тому необхідно уважно стежити за погодою та прогнозами дощів, щоб вчасно провести обробки. 

«Також в цей період необхідно бути обережними з грибковими хворобами, які можуть переходити від культур, які завершили вегетацію до культур, які вегетують — соняшник, соя. Тому моніторинг і тільки моніторинг врятує ваші поля і гаманці», — підсумував представник LNZ Group.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама