Реклама

Кукурудзяний метелик шкодить посівам товстостеблих культур в усіх регіонах — фахівці

19 липня 2024 321 0
Кукурудзяний стебловий метелик
ДержпродспоживслужбаКукурудзяний стебловий метелик

За даними Держпродспоживслужби, повсюди в посівах кукурудзи, соняшника, інших товстостеблих культур продовжується літ стеблового кукурудзяного метелика, яйцекладка та незначне відродження гусениць.

Як розповіли у коментарі для Kurkul.com в Агродепартаменті LNZ Group, кукурудзяний стебловий метелик — один з найнебезпечніших шкідників кукурудзи в усіх зонах її вирощування в Україні. 

В Україні зона значної шкідливості охоплює лісостепову і північ степової зони. Гусениця пошкоджує кукурудзу, коноплі, просо, хміль, соняшник, розвивається на товстостеблих бур’янах.

Як зазначили фахівці, у липні відбувається літ метеликів, як правило, він збігається в часі з початком викидання волотей кукурудзою, то ж, час моніторити посіви та проводити інсектицидний захист.

«Гусениці стеблового метелика роблять отвори і на стеблі, і на волоті. З одного боку, погіршується розвиток рослин, з іншого — через ці «отвори» легко проникають  збудники різних хвороб. Як, наслідок, це призводить до значних втрат врожаю в кількості та якості», — пояснили в агродепартаменті.

Самки метелика відкладають яйця, розміщуючи їх купками по 15-20 штук, з нижнього боку листка — стадія яйця триває від 3 до 14 діб. Гусениці розселяються по рослині та у захищених місцях (у пазухах листка, під обгортками качана тощо)

Оптимальними умовами під час льоту метеликів, відкладання яєць, ембріонального розвитку та розвитку гусениць фітофага є температура повітря в межах 18-30°C та відносна вологість не нижче 70%. Спекотні та посушливі, з нестачею вологи, погодні умови вегетації можуть призвести до значного зменшення чисельності шкідника.

Як пояснили в  LNZ Group, найдієвішим заходом боротьби зі стебловим кукурудзяним метеликом є внесення інсектицидів. У боротьбі з цим шкідником, а також з попелицею і усіма видами совок, відмінні результати демонструє системний інсектицид Престо (клотіанідин, 200 г/л лямбда-цигалотрин, 50 г/л)0,3-0,4 л/га.

«Обприскування слід проводити проти гусениць молодших віків, які живляться відкрито і досить чутливі до інсектицидної дії та ще не встигли завдати рослинам відчутної шкоди», — додали фахівці.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама