Реклама

Горох може стати золотою жилою для українських фермерів

24 липня 2024 482 0
Горох
Горох

Горох може стати золотою жилою для українських фермерів. Для цього є чимало передумов: зниження виробництва бобів у світі, зростаючий попит та нові ринки збуту.

Про це йдеться у спецпроєкті «Альтернатива кукурудзі і соняшнику. Як на Тернопільщині будують «гороховий кооператив» на Latifundist.com.

Щоб стимулювати аграріїв вирощувати цю культуру, на Заході України «Західний контейнерний термінал» та міжнародний трейдер EU-Nomia LTD запропонували спеціальну програму та запустили завод з переробки жовтого гороху.

Як зазначив директор «Західного контейнерного термінала» Володимир Лопатинський, на сьогодні прямо на контейнерному терміналі в Тернополі вже змонтований завод із переробки гороху. Проведено перший тестовий пуск. Завод в очікуванні сезону нового врожаю, який вже зараз починають збирати аграрії.

«Ми плануємо запускатися і працювати без зупинок до наступного сезону», — додав Володимир Лопатинський.

Читати за темою: Безмитне постачання гороху до Індії створює вигідні перспективи для України — Скляренко

За його словами, ті, хто посіяли горох, не прогадали. Цього року культура покаже непогану прибутковість.

Щодо ціни, то директор EU-Nomia LTD Онур Ватан зазначив, що викуповуватимуть горох не дешевше, ніж $200 за тонну.

«Якщо ціна зросте, ми автоматично даватимемо ринкову. Зараз в Одесі ми бачимо ціну 13,5 тис. грн. За нашими оцінками, ще має бути зростання», — додав Онур Ватан.

За його словами, програма працює для того, щоб фермери збільшували площі.

«Відповідно, від нас буде певна гнучкість. Звісно, ніхто не буде купувати неякісний товар, є показники ДСТУ. Але якщо фермер зустрівся з якимось проблемами, які не надто відображаються на нашій кінцевій продукції, ми йтимемо назустріч і будемо купувати», — підсумував Онур Ватан.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама