Реклама

Фермер поділився досвідом збереження вологи у ґрунті завдяки правильно підібраній с/г техніці

26 липня 2024 2702 0
Олександр Павленко, директор ТОВ «Агротехнологія-Плюс»
Олександр Павленко, директор ТОВ «Агротехнологія-Плюс»

Наразі головне завдання аграріїв максимально зберегти вологу у ґрунті. Досягти цього можливо завдяки правильно підібраним агрегатам для обробітку.

Так, директор ТОВ «Агротехнологія-Плюс» Олександр Павленко з Кіровоградщини, для цих цілей обрав агрегати компанії BEDNAR.

«Ми користуємося двома агрегатами від BEDNAR — це дисколаповий культиватор ACTROS RO з шириною захвату 4 м та лущильник SWIFTERDISC XO 8000 F. Обидва купували в компанії «Агроресурс». Першим придбали культиватор у 2021 році. Оскільки працюємо в зоні ризикованого землеробства, і в нас часто буває дефіцит опадів, вирішили перейти на безвідвальний обробіток. Нині ACTROS RO виконує в нас основний обробіток. Він за один прохід якісно дискує й заробляє пожнивні рештки, а також можна здійснювати глибокий обробіток (стійки Active-Mix дозволяють обробляти ґрунт на глибину до 35 см)», — пояснив фермер.

За його словами, агрегат має високу продуктивність і якісно працює навіть на вологому ґрунті й за великої кількості пожнивних решток, як-от після збирання кукурудзи. Важливо, що за один прохід ACTROS RO виконує кілька операцій, завдяки чому значно економляться ресурси, а це надважливо в нинішніх умовах.

Крім того, зберігається волога й отримується якісна структура ґрунту й вирівняне поле. Завдяки цьому господарство отримує дружні сходи, що прямо впливає на врожайність усіх культур.

«Ще один наш агрегат від компанії BEDNAR — це лущильник SWIFTERDISC, який ми придбали у 2022 році. Використовуємо його для лущення стерні ранніх зернових та пожнивних решток ріпаку з одночасною заробкою мінеральних добрив. Також готували ним площі для сівби соняшнику. І що важливо, якість роботи лущильника незмінно висока як на сухому ґрунті, так і на вологому», — додав Олександр Павленко.

Агрегатують SWIFTERDISC із колісним трактором John Deere 8370R або гусеничним John Deere 8320 R. Робоча швидкість в середньому становить 14-15 км/год, тож за десятигодинну зміну обробляють ним близько 80 га. 

«Завдяки застосуванню культиватора й лущильника від BEDNAR нам вдалося покращити структуру і якість ґрунту, підвищити врожайність завдяки кращому збереженню вологи й рівномірному розподілу пожнивних решток на полі. До того ж ми заощаджуємо на кількості проходів техніки, а отже — і на ресурсах», — підсумував фермер.  

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама