Реклама

До 14% посівів цукрових буряків уражено церкоспорозом

12 серпня 2024 23 0
До 14% посівів цукрових буряків уражено церкоспорозом

До 14% посівів цукрових буряків охоплено церкоспорозом. Про це пише Kurkul.com на основі «Фітосанітарного звіту щодо стану с/г рослин» фахівців Держпродспоживслужби.

Церкоспороз — одне з найпоширеніших захворювань буряку, яке виявляють майже в усіх районах бурякосіяння. В уражених листках посилюється транспірація (у 3-4 рази), зменшується асиміляція вуглекислоти (у 10 разів) й порушується азотний обмін.

При слабкому ураженні недобір цукру з 1 га становить 5-10%, при середньому — до 20, а при сильному — до 70%. Захворювання призводить до нагромадження у коренях так званого шкідливого азоту, який під час цукроваріння збільшує вихід патоки і зменшує вихід цукру.

Також фахівці Держпродспоживслужби зазначили, що подекуди на посівах цукрових буряків виявляють фомоз, рамуляріоз, вірусну жовтяницю, кореневі гнилі.

Також у посівах культури розвиваються та шкодять бурякова листкова попелиця, листогризучі совки, подекуди бурякові щитоноски, мінуючі муха, міль, де ними заселено та пошкоджено 2-15% рослин.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама