Реклама

На полях Чернігівщини провели дослідження щодо ефективності біопрепаратів на кукурудзі

12 вересня 2024 92 0
На полях Чернігівщини провели дослідження щодо ефективності біопрепаратів на кукурудзі
Kurkul.com

У СТОВ «Дружба Нова» на Чернігівщині біопрепарати застосовують на більшій частині земельного банку. Цьогоріч на полях господарства компанії BTU та Кернел проводили дослідження із вивчення ефективності біопрепаратів на кукурудзі.

Про це йдеться у блозі «Вплив мікробіологічних препаратів на живлення культур та родючість ґрунту: BTU і KERNEL поділилися результатами застосування біотехнологій» на SuperAgronom.com.

Так, експерименти проводились блоками. У їх ході вивчали вплив на урожайність кукурудзи способів та норм внесення мікробіологічних препаратів, порівнювали з продуктами аналогічної дії, а також визначали вплив застосування елементів біотехнології на властивості ґрунту й інші чинники.

Випробовували зокрема фосфор-калій мобілізатор Граундфікс, азотфіксатор Азотофіт, препарати для живлення та захисту МікоФренд, Екостерн Триходерма, Органік-Баланс.

Крім того, до першого блоку експериментів було включено органо-мінеральне добриво ХЕЛПРОСТ® Цинк. У різних варіантах дослідження цинк вносили або в рядок при сівбі, або фоліарно, щоб порівняти ефективність від способу внесення.

В основі іншого блоку експериментів лежали фосфор-калій-мобілізатори й азотфіксатори. Порівнювали 2 ділянки з еталоном і контролем. На першій при сівбі внесли Граундфікс у нормі 0,75 л/га з Азотофіт у нормі 0,2 л/га (з РКД 25 кг/га). На другій — при сівбі внесли Граундфікс 0,75 л/га, але лише з РКД. Окрім приросту врожайності та економічних зисків, внесення фосфор-калій-мобілізаторів та азотфіксаторів має певний вплив на ґрунт. І цей фактор також досліджували під час випробувань, саме тому перед початком закладання дослідних ділянок взяли проби ґрунту та визначили показники його родючості.

Олександр Шморгун розповів про результати випробування препарату Органік Баланс Монофосфор, який вносили фоліарно у нормі 1 л/га у фазу BBCH 13-14.

«Ми цей препарат уже 4 роки досліджували в НДП «Дружба Нова» — з різними нормами в різні фази розвитку кукурудзи. І саме ця норма і фаза (1 л/га — BBCH 13-14) були найоптимальнішими. Тому їх застосували і на полігоні, для додаткового підтвердження ефективності. Органік-Баланс Монофосфор можна використовувати по вегетації для підвищення урожайності кукурудзи в тих господарствах, де вносять цинк фоліарно або немає можливості внесення препаратів у рядок», — пояснив фахівець.

Читати за темою: Фахівці дослідили ефект мікоризації на сої

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама