Реклама

Кукурудза за ціною майже наздогнала фуражну пшеницю — аналітики

12 вересня 2024 4033 0
Кукурудза за ціною майже наздогнала фуражну пшеницю — аналітики

Ціни на кукурудзу швидкими темпами наздоганяють фуражну пшеницю, принаймні на базисі FOB. Таким чином кукурудза повертає собі роль рушійної сили в зерновому секторі.

Про це розповіли аналітики ASAP Agri, пише Latifundist.com.

За прогнозом «Української зернової асоціації» (УЗА), врожай кукурудзи в Україні в 2024 році суттєво скоротиться порівняно з минулим роком — на 21%, з 29,6 млн т до 23,4 млн т. За цих умов потенціал експорту скоротиться ще більше — майже на 30%, з 26 млн т минулого року до 18,5 млн т за прогнозом УЗА.

Як зазначили аналітики, ціни на кукурудзу зміцнювалися порівняно з іншими зерновими протягом усієї другої половини вегетаційного періоду. У середині червня українська кукурудза була всього на $20/т дешевше порівняно з фуражною пшеницею, але зараз вона майже наздогнала її в ціні. Премія пшениці з 11,5% протеїном до кукурудзи зараз становить $10/т, що має запобігти зниженню ціни на продовольчу пшеницю на внутрішньому ринку.

«Цей новий ринковий факт може бути позитивним для українських виробників. По-перше, на світовому ринку, ціни на кукурудзу в Чикаго щойно відновилися, піднявшись вище психологічного рівня у $4/буш, що тепер має стати сильною підтримкою для ринку. У короткостроковій перспективі ми очікуємо на скорочення оцінки врожайності кукурудзи в США, що може підтримати ринок. Це може статися після виходу місячного звіту WASDE», — йдеться у повідомленні.

Аналітики зазначають, що зерновий комплекс отримує підтримку від сектора олійних культур, що підтверджується співвідношенням соя/кукурудза на CBOT і співвідношенням ріпак/пшениця на Euronext, які продовжують демонструвати високі рівні. 

«На даному етапі єдиним мінусом для української кукурудзи є те, що вона відносно дорога порівняно з ринковим орієнтиром — Чикаго. Український CPT зараз торгується на $20 вище грудневого контракту, що дуже схоже на ситуацію, яка ми бачили до початку повномасштабного вторгнення. Зараз премія в $20 утворилася через небажання фермерів продавати, а також очікування щодо збільшення попиту з боку покупців», — додали в ASAP.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама