Реклама

На Житомирщині збирають хміль: врожай не нижчий торішнього

17 вересня 2024 68 0
Хміль
pixabayХміль

На Житомирщині 13 підприємств вирощують хміль. Нині триває сезон збору культури. Про це пише Суспільне.

Як розповіла Наталія Арендарчук, керівниця департаменту агропромислового розвитку Житомирської ОВА, 75% всіх хмеленасаджень України розташовані на Житомирщині. Площі під хмелем поступово зростають і складають близько 300-400 га. 

«Якщо говорити про тенденції 2022-2023 і поточного року, зрозуміло, що 2022 рік, період війни, вполовину були скорочені площі хмеленасаджень, вони склали 200 гектарів. У 2023 році вже до 300 гектарів ми дійшли і валовий збір склав 390 тонн при урожайності 1,3 т гектара. За оперативними даними, поточного року ми також десь приблизно очікуємо 390-400 т даної сировини», — зазначила Наталія Арендарчук.

Наразі хміль збирають на підприємстві «Ветрокиївка-Хміль», тут вирощують 18 сортів.

«Процес збирання відбувається за допомогою оператора. Оператор керує процесом зриву хмелю і його укладки в причіп. Люди вже використовуються для того, щоб розправити його, зібрати, зачистити низи, і якщо десь щось упав якийсь кущ, то покласти його на цей причіп. Після чого він транспортується в комбайн, вивантажується і відбувається процес збору», ­— розповів директор підприємства Іван Панченко.

Зібраний хміль доставляють до сховища, де його сортують, видаляють зайві частини і сушать. Агроном Іван Ковенько зазначив, що за робочий день можна зібрати до півтори тонни сухого хмелю за сприятливих умов.

Потім хміль пресують у гранули для кращого зберігання. Хміль пакують у паперові мішки вагою 40-60 кілограмів і відправляють на завод для подальшого подрібнення.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама