Реклама

Фермер з Одещини відновлює солончакові землі завдяки лікарським травам

18 вересня 2024 53 0
Фермер з Одещини відновлює солончакові землі завдяки лікарським травам

Фермерське господарство «СІМ-АГРОЮГ» з Одещини розпочало вирощувати цінні лікарські рослини. Вже зібрали врожай сафлору, розторопші та еспарцету, а наразі триває збір люцерни на насіння.

Про це розповів власник господарства Сергій Бодя для Юг.Today.

«Це поле було колись солончаками, називають в народі. Тут, крім полині, нічого не росло і коли йшли дощі, вода застоювалася. Окрім солонців тут неможливо було ні випасати худобу, нічого. Наше господарство вже 3 роки працюємо на цій землі. Ми розуміємо, що її можна оживити тим, щоб тут розмножувались бактерії в цьому ґрунті. Для того тут треба вирощувати ячмінь, сорго та люцерну», — розповів власник господарства.

Люцерни посіяли цьогоріч 80 га. Як правило, її не збирають на насіння у перший рік, але фермер ризикнув та задоволений зібраним врожаєм.

«Так сталося, що на початку, коли ми вагалися косити її або залишити на насіння, пішли дощі і ми залишили її на насіння. Вже в перший рік люцерна нам дасть змогу окупити свої вкладення в посів, в обробку ґрунту і сплатити податки і навіть оренду нашим орендодавцям», — зазначив Сергій Бодя.

Також люцерна значно покращує якість ґрунту завдяки корисним рослинним решткам, які залишає ця культура.

Ще одна культура, яку розпочало вирощувати агропідприємство — це еспарцет. Він накопичує азот у ґрунті, чим значно покращує його якість.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама