Реклама

росія продала краденого з окупованих територій України зерна на мільярди доларів — WSJ

17 вересня 2024 12 0
росія продала краденого з окупованих територій України зерна на мільярди доларів — WSJ
Kurkul.com

З 2022 року росія разом з партнерами продали краденого з окупованих територій України зерна на мільярди доларів. Такі дані озвучило видання The Wall Street Journal.

Як зазначається, лише у першій половині 2024 року росіяни відправили 15 кораблів з 81 тис. т пшениці до Туреччини з Маріуполя. Влада Туреччини повідомляє, що заборонила судам проходити з окупованих українських терміналів і співпрацює з Києвом для блокування незаконної торгівлі.

Згідно з даними, продаж награбованого допомагає росії справлятися з економічним тиском санкцій. Таким чином викрадене унаслідок війни допомагає фінансувати цю саму війну.

«За словами іранських політиків, нещодавні постачання балістичних ракет росії було здійснено в обмін на зерно», — пише WSJ.

Повідомляється, що більшість викраденого експортували маленькими кораблями або по землі. Загальна вартість вкраденого росіянами зерна може сягати $6,4 млрд. 

Згідно з даними WSJ, ринками збуту краденого зерна є Ємен та Іран. Єгипет, Ізраїль та Ліван припинили купувати збіжжя після того, як їм вказали на те, що воно викрадене. 

Раніше повідомлялось, що росіяни вивозять з тимчасово окупованих територій українське зерно до Ірану.

Так, окупанти налагодили новий логістичний маршрут для вивезення українського зерна. Зокрема, аграрну продукцію потягами вивозять з Луганщини до Каспійського моря й далі до Ірану.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама