Реклама

За вкладеннями 1 га овочів дорівнює витратам на 20-25 га зернових — фермер

21 вересня 2024 16 0
Капуста на зрошенні у ПАП «Агроінвест»
Капуста на зрошенні у ПАП «Агроінвест»

ПАП «Агроінвест» з Тернопільщини на майже 3 тис. га вирощують сою, кукурудзу, озиму пшеницю, озимий ячмінь, ріпак та цукрові буряки. Проте війна змусила диверсифікуватись, тому вже 2 роки в господарстві займаються овочівництвом.

Про це розповів генеральний директор підприємства Юрій Пудлик в матеріалі «Юрій Пудлик: Ми страхуємо себе овочівництвом та тваринництвом» на Kurkul.com.

В перший сезон посадили 5 га моркви, 5 га буряків і 6 га капусти. Вирощували овочі без поливу. Отримали хорошу врожайність: в межах 70 т/га моркви, 70 т/га капусти, дещо менше буряку. Весь урожай продали.

Хоча минулого року весь урожай овочів вдалося продати, все ж в господарстві очікували трішки вищу ціну. Проте через відсутність якісного зберігання змушені були продати дешевше. Загалом рентабельність овочевої групи вийшла досить хорошою, тому вирішили і далі розвивати цей напрям.

«За вкладеннями 1 га овочів дорівнює витратам на 20-25 га зернових. За трудовитратами 1 га овочів можна порівняти до 50 га пшениці», — поділився досвідом Юрій Пудлик.

Минулого року площі під овочами займали 16 га, а цьогоріч — 25 га. За рік спорудили систему поливу з нуля. Все обладнання купили нове. Встановленням зрошувальної системи ізраїльського виробництва займалась компанія зі Львова. До того ж під овочівництво господарство вже купило необхідну техніку.

«Витратили 30 млн грн. Вкладення окупляться не за один рік. Але ми думаємо про майбутнє і над тим, щоб більш масштабно працювати. В планах наростити площі під овочами до 200 га. Але до цього треба поступово йти», — додав фермер.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама