Реклама

Господарство з Івано-Франківщини випробовуватиме нові сорти лохини

20 вересня 2024 12 0
Господарство з Івано-Франківщини випробовуватиме нові сорти лохини
pixabay

ТОВ «Долина-Агро» з Івано-Франківщини розпочало розмноження кількох середньо-пізніх та пізніх сортів лохини. З весни 2025 року розпочнеться інтенсивне «промислове» вирощування до 10 різних сортів, саджанці яких будуть висаджені на випробувальних ділянках.

Про це розповів керівник господарства Олег Базюк, пише «Ягідник».

Як зазначається, «Долина-Агро» один з членів Міжнародного консорціуму з виведення сортів лохини в James Hutton Institute, який після 6-річного випробування в умовах Шотландії та Нідерландів розпочинає роботи з впровадження лінійки середньо-пізніх та пізніх сортів в  європейських країнах, зокрема в Україні.

Базюк Олег переконаний, що нові перспективні сорти-претенденти значно випереджають за смаковим якостям ті сорти середнього та пізнього термінів дозрівання, які на сьогодні зареєстровані в Україні.

На думку садівника, Україна завдяки своїм природним та кліматичним умовам може зайняти прибуткову нішу з вирощування середньо-пізніх та пізніх сортів лохини. 

«Цей рік вже показав гостру нестачу пізньої лохини в усій Європі. Через погодні умови плодоношення традиційних сортів розпочалося на 2 тижні раніше, тому в 10 числах серпня пропозиції по ягоді вже не було. Не виключено, що така ситуація вже стане традиційною для європейських країн, тому цей термін вирощування лохини є і буде найприбутковішою нішею України на ринку Європи», — йдеться у повідомленні.

Випробування лінійки нових сортів триватимуть 3 роки. В Україні вони будуть плодоносити  після Ліберті та перед Елліотом. Нові сорти мають гарний смак (завдяки поєднанню високого Брікс та кислинки), знаменитий crunch (хрупкість), твердість, loose cluster (ненабите гроно) та відзначають хорошою лежкість і аромат лісової ягоди.

«З такою смачною ягодою, в кінці сезону збору в Україні, коли існує дефіцит якісної ягоди, у фермера не буде проблем зі збутом в Україні чи закордоном», — переконаний Олег Базюк.

Нагадаємо, цьогоріч сезон лохини завершився в рекордно ранні строки.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама