Реклама

Ягідництво має багато спільного із «Формулою-1» — фермер

1 жовтня 2024 52 0
Богдан Лутчин, засновник ФГ «Беррі Прикарпаття»
Богдан Лутчин, засновник ФГ «Беррі Прикарпаття»

Наприкінці серпня на Івано-Франківщині заклали «Поле Перемоги», на якому висадили 10 тис. саджанців суниці садової на підтримку ЗСУ. Коли ягоди виростуть і дадуть урожай, то дохід від них передадуть на потреби військових 15 батальйону 128 окремої гірсько-штурмової бригади.

Ініціатором такої ідеї став засновник ФГ «Беррі Прикарпаття» Богдан Лутчин. До ініціативи також долучився Банк Львів.

Банк не вперше підтримує фермерське господарство. «Беррі Прикарпаття» уже отримувало кредит на фертигаційну станцію та саджанці.

Як розповів Богдан Лутчин, розпочинав він із двох соток землі, де посадив 300 саджанців суниці. Наступного року було 1000 саджанців, і так поступово ферма виросла до масштабів, які мають сьогодні.

«Я — фермер нового покоління. Прагну все робити не як усі, і це приносить помітний результат. Так ми почали використовувати тунельні теплиці — технологію, яку я запозичив в Іспанії. Там забезпечують ідеальні умови для вирощування: захищають від дощу, приморозків і надмірного сонця. Спеціальна плівка, яка пропускає лише необхідну кількість ультрафіолету, дозволяє рослинам комфортно розвиватися навіть у спекотні літні дні», — розповів ягідник.

За його словами, ягідництво має багато спільного із «Формулою-1».

«Ягідництво — це такі ж змагання, де потрібно швидко стартувати навесні та дійти до фінішу першим, аби отримати більший прибуток. Мій болід — моя теплиця. Непідготовленому боліду не світить перемога. А якщо у тебе гарна команда, що діє злагоджено, як на піт-стопі, то ягода збирається вчасно і ти встигаєш на ринок із якісним продуктом. Як бачите, бізнес у нас технологічний. Відповідно, йому потрібні інвестиції», — зазначив Богдан Лутчин.

Тож декілька років тому було придбано спеціальну фертигаційну станцію, яка замірює рівень pH, слідкує за оптимальною подачею добрив у ґрунт.

«Кредит нам видав Банк Львів — на привабливих умовах. Мені дуже сподобалося: приїхали, подивилися на наші тунельні теплиці і все вирішили за три дні. А цієї весни — профінансували ще закупівлю саджанців», — додав фермер.

Читайте також: Банк Львів впровадив новий формат співпраці з аграріями 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама