Реклама

Через посуху на Сході України господарства відмовляються сіяти озимий ріпак

10 жовтня 2024 56 0
Через посуху на Сході України господарства відмовляються сіяти озимий ріпак

Найбільше озимого ріпаку під урожай 2025 посіяно на Заході України, де в період оптимальних строків сівби була достатня кількість вологи в ґрунті, тоді як на Сході деякі господарства відмовилися від ріпаку через посуху. Озиму пшеницю ж сіють в усіх регіонах незалежно від наявності вологи в ґрунті.

Про це розповів Сергій Уваров, менеджер з розвитку агротехнологій у північно-східному та західному регіоні LNZ Group, пише SuperAgronom.com.

«Ріпак озимий однозначно сіють за наявності вологи в ґрунті в оптимальні строки сівби. У випадку відсутності вологи від висіву озимого ріпаку відмовляються. Щодо озимої пшениці, то тут інша ситуація — її можуть сіяти в сухий ґрунт, як називають це агрономи — «комірний» спосіб сівби. Також є господарства, що посіяли 50-60% від запланованих площ під озиму пшеницю і призупинили сівбу в очікуванні опадів», — зазначив фахівець.

За його словами, посуха зіграла значну роль в посівній кампанії ріпаку озимого, адже отримання дружніх сходів та подальший розвиток культури залежить від наявності вологи в ґрунті на момент сівби. 

«На сьогодні ті господарства, які сіяли у вологий ґрунт і в оптимальні строки, мають добре розвинені рослини і провели дві, а деякі господарства і три, рістрегуляції ріпаку та обробку інсектицидами. В східних регіонах, цитуючи колегу зі східного регіону щодо стану посівів, «ріпаку вже амба, рослини навіть не побачили світло», — додав Сергій Уваров.

В осінній період ріпак озимий забезпечений елементами живлення, які внесені при сівбі, тому підживлення проводиться весною в період початку відновлення вегетації. 

З пшеницею озимою — інша ситуація. За умови достатнього вологозабезпечення і відповідно отримання дружніх сходів зазвичай підживлення не проводиться. У випадку наявності слаборозвинених посівів для сприяння оптимального розвитку рослин перед входом у зиму проводять підживлення. Проте там, де відсутня волога у ґрунті, фахівець не радить вносити добрива, оскільки вони лежатимуть «мертвим капіталом».

Як підсумував Сергій Уваров, загалом, питання про підживлення озимих культур є індивідуальним і постає після отримання сходів та за результатами візуальної діагностики.

Читайте також: На Харківщині через посуху зменшаться площі під озимими

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама