Реклама

На українському ринку соняшника тренд на зростання цін збережеться до весни — прогноз

25 жовтня 2024 1435 0
На українському ринку соняшника тренд на зростання цін збережеться до весни — прогноз
Kurkul.com

Цьогоріч врожай соняшника нижчий не лише в Україні, аналогічна ситуація у рф та ЄС, де буде на 0,5-1 млн т менше, ніж прогнозували фахівці USDA. Про це розповіли аналітики компанії Barva Invest у спецпроєкті «Продавати чи чекати — що з прогнозами ціни на соняшник» на Kurkul.com.

Зі слів аналітиків, на тлі меншого врожаю соняшника у ключових виробників, зменшиться й пропозиція його продуктів переробки. Соняшниковий шрот залишається під величезним тиском з огляду на світові соєві баланси та шалене насичення ринку соєвим шротом зі сторони Аргентини та Бразилії.

Однак, за їх словами, соняшникова олія має частину нееластичного попиту. Тож навіть якщо такі імпортери, як Індія, є досить гнучкими, то загальний попит у світі залишається стійким, особливо зі сторони ЄС та частково Китаю.

«Додаткова підтримка для соняшникової олії має надходити не лише зі сторони власного балансу. Насправді упродовж наступних місяців (листопад-лютий) виробництво пальмової олії та відповідно її пропозиція на експортному ринку буде лише зменшуватись. Торгівля соєвою олією на внутрішньому ринку ЄС в зимовий період сильно уповільнюється і місцеві переробники працюють переважно з ріпаковою та соняшниковою, яких в цьому сезоні менше», — зазначили у Barva Invest. 

Тож в компанії очікують, що на українському ринку соняшника тренд на зростання збережеться і навесні ціни будуть значно вищими за поточні. 

«Фермери повинні бути готові до того, що це не буде постійний рух вгору. Тому варто розглядати не лише глобальну стратегію продажів, а й дивитись що робити в розрізі тижня. Саме тому варто дивитись щоденні огляди цін. Це зручний інструмент, який показує короткострокові цінові очікування. Це дозволяє прийняти самостійне зважене рішення про продаж або подальше притримування врожаю», — додали в компанії.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама