Відсутність спеціалізованих млинів — одна з причин непопулярності жита

17 травня 2016 70 0
Вирощувати жито рентабельно
kurkul.comВирощувати жито рентабельно

Одним із недоліків, які гальмують збільшення посівів жита та виробництво житнього борошна в Україні є нестача великих промислових млинів, вони спеціалізовані для жита, про це в ексклюзивному інтерв'ю Кurkul.com сказав завідувач лабораторії селекції та генетики озимого жита Харківського Інституту рослинництва імені В. Я. Юр’єва Дмитро Єгоров.

«Тобто на млині, де мелють пшеничну муку, неможливо отримати високоякісне житнє борошно, тому ми її й купуємо у білорусів», — зазначив він.

Читати по темі: Дмитро Єгоров: рентабельність вирощування жита становить 900-1200%

За його словами, умови для вирощування жита у Білорусії трішки гірші, ніж в Україні: там болотиста місцевість, там багато вологи, там багато «болячок», там якість самого житнього зерна гірша. Але наші чиновники вважають, що простіше придбати і привезти, ніж виростити своє. От і виходить, що довгі роки тримався так званий диспаритет цін, наприклад, коли пшениця коштувала 1000 грн/т, то жито коштувало тоді 200 грн/т. Тому фермери й не вирощували жито.

«За останні три роки оцей диспаритет цін трішки зменшився. Якщо останні роки пшениця у середньому коштувала 2600 грн/т, то жито – 2300. З урахуванням того, що затрат на вирощування жита менше, ніж на вирощування пшениці (жито не потребує міндобрив і засобів захисту), виходить, що собівартість однієї тонни жита дешевша, тому виробники зацікавилися цією культурою», — додав експерт.

Виконано за допомогою Disqus