Аграрії збільшують посівні площі під органічною гречкою

18 травня 2016 103 0
Дефіциту гречки не буде
vidido.uaДефіциту гречки не буде

В останні роки має місце позитивна тенденція у деяких господарствах збільшувати посівні площі під органічною гречкою, повідомляє прес-служба Української аграрної конфедерації (УАК).

Це зумовлено появою так званого «європейського» інтересу, тобто зростання зацікавленості іноземних партнерів у імпорті цієї продукції. Середня ціна за 1 т такого зерна у 2011-2015 рр. коливалась від $467,1 до $743,2.

Тому наявність експортних можливостей вкупі з ціновою ситуацією на ринку очевидно зацікавили вітчизняних аграріїв у вирощуванні цієї культури.

Щодо теперішньої ситуації на українських полях, то станом на 13 травня 2016 р., посіви гречки сягнули вже 76 тис. га, що перевищує аналогічний показник на ту ж дату минулого року (54 тис. га) на 28,8%, та становить 59% від прогнозованих площ.

Позитивним сигналом для збільшення посівних площ під культурою стала цьогорічна новація на регіональному рівні — здійснення прямих дотацій на вирощування гречки за рахунок місцевих бюджетів у деяких регіонах України (500 грн/га). Ця новація є ще одним із заохочувальних факторів для виробників.

З урахуванням того, що навіть за несприятливих минулорічних погодніх умов (які стали причиною трирічного мінімуму рівня врожайності), українським виробникам вдалося зібрати 128,1 тис. т гречки і цієї крупи вистачило усім українцям без винятку. Тому, враховуючи усі вище вказані фактори, за висновками експертів УАК, у перспективі дефіциту гречаної крупи в Україні не передбачається, а може спостерігатись лише спекуляція на цінових коливаннях.

Спеціально для найдопитливіших читачів дані про посівну кампанію доступні в інтерактивному модулі «Посівна онлайн» — спільному проекті Latifundist.com і компанії New Holland Agriculture.

Виконано за допомогою Disqus